Commerzbank очаква загуба през 2020 г.

Една от причините вероятно е свързана с Wirecard

13:48 | 5 август 2020
Обновен: 13:49 | 5 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Commerzbank очаква загуба през тази година в резултат на коронавирусната пандемия и разходите по корпоративно преструктуриране. Причината за това е, от една страна, повишената прогноза за провизии за загуби по заеми, а от друга страна - по-силният натиск, свързан с коронатакризата, върху печалбите от корпоративното банкиране, съобщи банката в сряда, пише Der Spiegel.

Наскоро банката се бе насочила към печалба, както в предишните години, но определи тази цел като "много амбициозна" с оглед на ситуацията и разходите по преструктуриране.

През второто тримесечие банката се представи по-добре от очакваното. Оперативната печалба падна с около една трета до 205 млн. евро. при прогнози за около 150 милиона евро.

Провизиите за загуби от кредити нараснаха до 469 милиона евро спрямо 178 милиона през предходната година. Commerzbank трябва да се подготви за по-значителни кредитни неизпълнения на фона на кризата.

Голям принос за това има един конкретен случай от 175 милиона евро. Вероятно това са заеми на Wirecard. Commerzbank е един от най-големите кредитори на изпадналия през юни в несъстоятелност доставчик на платежни услуги.

През настоящата година Commerzbank предвижда провизии за кредитни загуби в размер на между 1,3 милиарда и 1,5 милиарда евро, като досега бяха на стойност 1-1,4 милиарда евро. Част от увеличението би следвало да се дължи на ефекта на Wirecard.

През 2019 г. потенциалните кредитни загуби оказаха отрицателен ефект от 620 млн. евро.

Но коронакризата няма само негативни последици. Общите приходи на банката нараснаха със 7% до 2,28 милиарда евро, главно заради оживената търговия с ценни книжа от клиенти на фондовите пазари.

„Повишихме приходите и капиталовата си адекватност през второто тримесечие“, заяви новоназначеният финансов директор Бетина Орлоп.

Орлоп всъщност целеше да представи нови цели за свиване на разходите пред изпълнителния директор Мартин Цилке в сряда. Но това не се случи заради турбуленциите в ръководството, възникнали с обявявеното пенсиониране от Цилке и бившия главен надзорник Стефан Шмитман в началото на юли.

В понеделник бившият директор на клона във Баден-Вюртемберг Ханс-Йорг Веттер беше избран за нов председател на надзорния съвет въпреки волята на американския финансов инвеститор Cerberus и замени Шмитман. Cerberus е вторият по големина акционер в Commerzbank след федералното правителство.