Китай изпраща медици за масово тестване за коронавирус в Хонконг

Пекин ще осигури подкрепа и за изграждането на мобилна болница за пациенти с коронавирус в града

13:07 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай изпраща техници и медицински експерти в Хонконг, за да помогне на града да засили тестването за коронавирус и да изгради специализирана мобилна болница за пациенти с Covid-19, тъй като епидемията в региона се влошава, съобщава Bloomberg.

Над 60 лабораторни техници от китайската провинция Гуандун ще бъдат изпратени в Хонконг по искане на правителството, обяви китайската държавна здравна комисия в своя официална позиция. От комисията отбелязват, че централните власти в Пекин са готови да предоставят още ресурси и подкрепа по всяко време.

Държавната телевизия в Китай CCTV съобщи, че ще бъде осигурено безплатно тестване за коронавирус на всички 7.5 млн. жители на Хонконг, но медията не цитира източник на информацията. Също така от CCTV изчисляват, че тестването може да бъде завършено напълно до няколко дни.

Шестима медици от Ухан, където за първи път се появи вирусът, също ще бъдат изпратени в Хонконг, за да помогнат по процеса на работа в мобилната болница, която предстои да бъде изградена скоро, за да приема пациенти със средни симптоми, обясняват от комисията.

В Хонконг бяха регистрирани 125 нови случаи на коронавирус в събота и така за 11-ти пореден ден са установени над 100 нови лица с доказана коронавирусна инфекция. А в петък правителството в Хонконг обяви, че насрочените през септември парламентарни избори ще бъдат отложени с година заради бързото разпространение на коронавируса в региона.