Тръмп слага край на специалният статут на Хонконг със САЩ

Президентът заяви, че за момента няма планове да разговаря със Си Дзинпин

11:19 | 15 юли 2020
Обновен: 11:23 | 15 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Tasos Katopodis/UPI/Bloomberg
Снимка: Tasos Katopodis/UPI/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъде прекратен специалният статут на Хонконг със САЩ. Той също така подписа и нова порция санкции срещу китайски представители, които са отговорни за потушаването на протестите в града. 

„Нито една администрация не е била по-строга с Китай от тази“, заяви държавният глава по време на пресконференция, на която бяха обявени мерките. Тръмп също така заяви, цитиран от Bloomberg, че за момента няма планове да разговаря със своя китайски колега Си Дзинпин, изневерявайки на тактиката си да критикува Пекин докато показва топли отношения към китайския лидер, пише Investor.bg.

Тръмп заплаши да предприеме мерки, откакто бе въведено в Хонконг новото национално законодателство в областта на сигурността преди две седмици. Прилагането му, както и ответната реакция на много търговски партньори, които го критикуват, може да има значителен ефект върху икономиката на Хонконг, която така или иначе трябва да се справя с продължаващи месеци наред протести и коронавирусна пандемия.

В сряда китайските власти обещаха твърди контрамерки и санкции за американски държавни лица и компании, но без да дават повече подробности. Властите също така призоваха САЩ да „поправят грешките си“ и да спрат да се намесват в делата на Хонконг.

„Ако САЩ продължат с подобни действия, Китай ще предприеме решителни контрамерки“, се посочва в изявление на китайското външно министерство.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.