Борис Джонсън: Има признаци на втора вълна на коронавируса в Европа

Британският премиер се обяви в подкрепа на карантинните мерки за пристигащи от Испания във Великобритания

17:40 | 28 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че вече има признаци за втора вълна на коронавирус в Европа, след като се обяви в защита на въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите в кралството от Испания от туристи, съобщава BBC.

Британският премиер заяви, че правителството в Лондон трябва да действа бързо и решително, като по думите му всеки гражданин сам избира дали да отиде на почивка в чужбина.

Джонсън прави това изявление, след като испанският премиер Педро Санчес определи карантинните мерки за пристигащите от Испания граждани като несправедливи. Санчес коментира, че туристите ще са в по-голяма безопасност в повечето региона в Испания, отколкото във Великобритания.

Великобритания препоръчва всички несъществени пътувания до Испания, включително и до Балеарските и Канарските острови, да бъдат отложени. Също така Лондон премахна Испания и нейните острови от списъка с държави, за които не важи правилото за 14-дневна карантина.

Междувременно Германия също издаде препоръки към гражданите да не пътуват до три области в Испания.

В своята реч по време на посещението си в Нотингамшир Джонсън обяви, че трябва да се предприемат бързи и решителни мерки, когато рисковете започват да се появяват отново.

„Нека бъдем абсолютно открити по отношение на случващото се в Европа. Страхувам се, че в някои региони вече има признаци за началото на втора вълна на коронавируса“, заяви британският премиер.

На въпрос дали 14-дневната карантина може да бъде намалена, Джонсън отговори, че официалните власти винаги търсят начини да смекчат въздействието на карантината, стремят се да помогнат на хората и правят всичко възможно, за да се уверят, че науката работи единствено в полза на всички пътуващи.

„Намираме се във важен момент, в който всички трябва да се придържат към препоръките, които даваме. Тези препоръки вече важат за Испания и още няколко места по света“, обясни той.

Джонсън отбеляза, че ако видят признаци на втора вълна на коронавируса в други страни, е задължение на правителството да действа бързо и решително, за да ограничи рисковите пътувания.