390 млрд. евро в безвъзмездни средства и 310 млрд. евро в заеми e последното предложение в Брюксел

Дебатите за възстановителния фонд на ЕС продължават четвърти ден в опит за намиране на компромис

20:53 | 20 юли 2020
Обновен: 21:03 | 20 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС заседават за четвърти ден в опит за намиране на компромис по въпроса за общия размер на съвместния фонд за възстановяване. Представителите на държвите изразявт различни виждания относно съотношението безвъзмездни средства/заеми, обвързването на европейските средства с върховенството на закона, механизма за тяхното управление, отстъпките за най-големите нетни вносители в европейския бюджет, пише Investor.bg.

По плана има две ясно изразени тенденции - тази на пестеливата четворка в лицето на Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, подкрепяни и от Финландия, обявяващи се за превес на заемите. Втората гледна точка е на Франция, Германия, Италия и Испания, които пък искат грантовете да са повече.

Последното предложение, за което съобщи португалският премиер Антониу Кошта, е общ размер на фонда от 700 млрд. евро, от които 390 млрд. евро в безвъзмездни средства и 310 млрд.евро в заеми, информира БНР. 

От снощи ясно се забелязва изостряне на отношенията между френския президент Еманюел Макрон и австрийският канцлер Себастиян Курц. 

„Все още нищо не е постигнато, затова оставам изключително предпазлив. Вчера припомних точките, по които трябва да постигнем съгласие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше много напрегнати моменти, както и такива, които несъмнено бяха трудни, но по тях нещата се придвижиха напред“, заяви Макрон.

Макрон обаче подчерта, че ще продължи да се бори за своята позиция, която е в полза на превеса на безвъзмездните средства. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че снощи лидерите са изработили рамката за евентуално споразумение и също изрази надежда за намиране на компромис.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се опитва да помогне за сближаването на позициите. И изрази разочарование, че епидемиологичната обстановка не се обсъжда на заседанието.