Япония дава приоритет на дигиталното развитие и устойчивостта на бедствия

Скорошното наводнение в Южна Япония отне десетки животи и затвори фабрики

15:55 | 17 юли 2020
Обновен: 15:55 | 17 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония ще се съсредоточи върху укрепването на своята дигитална инфраструктура и готовността за природни бедствия, като същевременно поставя ключова цел за балансиране на бюджета на заден план, сочат годишните стратегически планове. Правителственият „Дигитален нов курс“ цели да подобри остаряла публична административна система, която допринесе за забавеното прилагане на мерките за облекчаване на ефекта от коронавируса, пише Bloomberg.  

Плановете, одобрени от министър-председателя Шиндзо Абе и неговите министри в петък, предвиждат също, че правителството ще осигури необходимите бюджетни средства, за да направи страната по-устойчива на природни бедствия. 

Скорошното наводнение в Южна Япония отне десетки животи и затвори фабрики в Кюшу. 

Изоставането от плановете тази година за постигане на бюджетен излишък до фискалната 2025 г. е знак, че за сега приоритет на правителството е да подпомага икономиката с разходи, а не да подобрява фискалното си здраве. 

Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че не е време страната да се притеснява за фискалното си състояние, защото правителството трябва да защити живота и работните места по време на пандемията. 

Министърът на финансите Таро Асо, каза отделно, че правителството не планира да променя целта си за бюджетен излишък на този етап. 

„Досега сме балансирали икономическото възстановяване с фискалната реформа. Това няма да се промени“, каза Асо пред репортери. 

Той добави, че засега не обмисля да увеличава данъците, тъй като по-високите данъци ще тежат върху потреблението.