Австралийската централна банка запази лихвите на фона на риск от втора вълна на пандемията

Австралийският долар е поскъпнал с около 20% от 19 март насам

09:31 | 7 юли 2020
Обновен: 09:33 | 7 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Сградата на Австралийската централна банкаСнимка: Bloomberg
Сградата на Австралийската централна банкаСнимка: Bloomberg

Австралийската централна банка запази основната си лихва и целта за доходността по тригодишните облигации на ниво от 0.25%, както се очакваше, съобщава Bloomberg. Увеличаващите се обяви за работа и продажби на дребно предполагат, че икономиката се възстановява, но ръста на броя на заразените във втория по големина град в Австралия  Мелбърн напомня за продължаващите рискове.

„Спадът в икономиката е по-малък, отколкото се очакваше по-рано“, заяви управителят на централната банка Филип Лоу. Според него обаче несигурността относно здравната ситуация и бъдещата стабилност на икономиката прави много домакинства и бизнеси предпазливи и това се отразява на плановете за потребление и инвестиции.

Австралийската централна банка разчита на фискалните стимули на правителството, за да се компенсира намаляването на частната активност.

Нов Южен Уелс и Виктория, най-гъсто населените и икономически силни щати, ще затворят границата си тази вечер, тъй като властите се борят за овладяване на най-големия ръст на новозаразени с коронавирус в Мелбърн след началото на кризата.

Икономиката на Австралия загуби повече от 800 хил. работни места през април и май, а равнището на безработица достигна 7.1%, като Министерството на финансите очаква да достигне 8% през това тримесечие. Правителствената програма JobKeeper, която плаща субсидия за заплати, за да бъдат задържани хората на работа, играе важна роля за ограничаване на безработицата. Програмата се очаква да приключи през септември.

„Същественото, координирано и безпрецедентно облекчаване на фискалната и паричната политика в Австралия помага на икономиката през този труден период“, коментира още Лоу. По думите му фискалната и паричната подкрепа вероятно ще са необходими още известно време.

Относителният успех на Австралия в изравняването на кривата на инфекцията и нейната програма за контрол на доходността се оказаха привлекателни за инвеститорите, особено предвид по-широките мерки, предприети от много други централни банки. Австралийският долар е поскъпнал с около 20% от 19 март, когато Австралийската централна банка обяви спешните си мерки.