Войната в Либия навлиза в нова фаза

Възможно е тя да франгментира още повече страната

22:30 | 8 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News
Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News

Ако някоя от враждуващите страни в Либия призове за прекратяване на огъня, това е сигурен знак, че изостава във военен план. Генерал Халифа Хафтар се оказа готов за примирие. Заедно със своя съюзник Египет Хафтар се застъпи за идеята за прекратяване на огъня, което трябва да започне понеделник. Но войната в северноафриканската страна не приключва дотук, а навлиза в нова фаза, пише Томас Зайберт за Der Tagesspiegel.

През последните няколко дни Хафтар трябваше да прекрати офанзивата си срещу столицата Триполи след повече от година. Този обрат няма да финализира намесата на международните сили, но би могъл да бетонира разделението в Либия, твърди авторът.

Страната е разкъсвана от война и хаос след падането на диктатора Муамар Кадафи преди девет години. Либия отдавна има две конкурентни правителства, подкрепени от различни чуждестранни играчи, които си съперничат: Хафтар контролира територията източно и на юг от Либия и нейните нефтени кладенци, а признатото от ООН правителство на националното единствено контролира малък район около Триполи на запад, посочва още Зайберт.

Авторът припомня, че конфликтът се основава на петролните находища на Либия и регионалната конкуренция между Турция, от една страна, и Египет, Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), от друга. Проблемът с бежанците също играе роля. В Либия стотици хиляди чакат шанс за влизане в Европейския съюз през Средиземноморието. В този смисъл влиянието в Либия може да отвори възможността за упражняване на натиск върху Европа чрез бежанците.

През април миналата година Либийската национална армия на Хафтар (LNA) започна настъпление в Триполи. С мобилизирана подкрепа от Египет, ОАЕ, Франция и Русия армията премина в южните предградия на столицата. Но влизането на Турция във войната на страната на правителството наруши баланса на силите. В петък войските на Хафтар трябваше да напуснат град Тархуна, южно от Триполи, от където се контролираше офанзивата. Оттогава правителството се опитва да прогони войските на Хафтар от стратегически важния крайбрежен град Сирт, който се намира на около 250 километра източно от Триполи, подчертава журналистът.

Der Tagesspiegel припомня, че Хафтар наскоро се срещна с египетския лидер Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро. Последният предложи прекратяването на огъня, провеждане на мирни преговори и изтеглянето на всички чуждестранни изтребители от Либия. Но нито Хафтар, нито правителството в Триполи са готови да се откажат от чужда помощ. Премиерът на Либия Файес ал Сарадж по време на посещение в Анкара наскоро заяви, че правителството му иска да разшири правомощията си върху цяла Либия.

Турция и Русия – като най-ключови чуждестранни военни сили в Либия, са в процес на разширяване на сферата на влияние на партньора си в постоянни зони за влияние за себе си. Тези опити водят до замразяване на конфликта и затрудняват намирането на политическо решение, казва политологът Волфрам Лахер от фондация „Наука и политика“ в Берлин. Силното правителство за цяла Либия не е в интерес на Анкара и Москва, пише той в свой анализ. Формирането на турска и руска зона ще срещне съпротивата на други външни играчи, заключава Томас Зайберт в анализа си.