Проучване: Масовото носене на маски може да помогне за ограничаване на вируса

Социалното дистанциране също играе ключова роля за предотвратяване предаването на болестта

15:12 | 2 юни 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Широкото използване на маски за лице може да спомогне за безопасното отваряне на икономиките, ако се комбинира с продължително социално дистанциране и други мерки за превенция, сочи ново проучване, цитирано от Bloomberg.  

Рискът от предаване на вируса е по-нисък, когато се носят маски, сочи още проучването, публикувано в медицинското списание The Lancet.  

За медицинските специалисти в здравни заведения респираторните устройства осигуряват по-високо ниво на защита от стандартните хирургически маски, се казва в доклада. 

Изследователите са прегледали данни от 172 проучвания, оценяващи ефективността на маските, дистанцирането, защитата на очите и други мерки срещу предаване на зараза от пациенти с потвърден или вероятен Covid-19, близкоизточен респираторен синдром или SARS.  

„Използването на универсална маска за лице може да позволи безопасно премахване на ограниченията в страните, които искат да възобновят нормалните си дейности, и би могло да защити хората в пренаселени обществени места и в домакинствата“, каза във връзка с изследването Райна Макинтайър, професор по глобална биосигурност в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.  

Изследването е финансирано отчасти от Световната здравна организация и проведено от изследователи от над дузина университети, болници и други институции в страни като Канада, САЩ, Китай и Великобритания.  

Използването на маски от широката общественост раздели здравните власти. Страни като Австрия, Германия и Чехия предприеха стъпки за насърчаването му. Други страни като Великобритания бяха по-внимателни, отчасти заради опасения за евентуален недостиг на маски за здравните работници. Изследователите призоваха да се увеличи производството им по целия свят.  

Те предупредиха, че има малка сигурност в изводите за ползите от широкото използване на маските. Социалното дистанциране също играе ключова роля за предотвратяване на предаването - например дистанция от един метър между хората значително намалява риска, казаха изследователите. Всеки допълнителен метър, до три метра, намалява наполовина вероятността от предаване на вируса.