МВФ: Рентабилността на банките може да е под натиск до 2025 г.

Фондът предупреди кредиторите да не предприемат прекомерни рискове, когато икономиката започне да се възстановява

19:07 | 22 май 2020
Обновен: 03:27 | 6 юни 2020
Тобиас Ейдриан, директор на отдела за парични и капиталови пазари към МВФ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд предупреди, че рентабилността на банките може да се окаже под натиск през следващите пет години заради ниските лихвени проценти и предупреди кредиторите да не предприемат прекомерни рискове, когато икономиката започне да се възстановява, съобщава Bloomberg.

Оценката е базирана на стимулация в девет развити икономики, заяви базираният във Вашингтон фонд като продължение на доклада си за финансовата стабилност, публикуван миналия месец. Въпреки че намаляването на разходите и по-високите приходи от такси трябва да помогнат, те вероятно няма напълно да облекчат натиска, твърдят от МВФ.

“Нашите очаквания са, че ще има продължаващ натиск върху рентабилността на банките в рамките на много години”, заяви Тобиас Ейдриан, директор на отдела за парични и капиталови пазари към МВФ, пред репортери по време на онлайн пресконференция.

МВФ насърчи представителите на финансовия сектор да включат ниските лихвени проценти в решенията си и оценките на риска. Фондът заяви, че банкерите ще трябва да постигнат правилния баланс между политиките, които запазват финансовата стабилност, поддържат стабилността на институциите и подкрепят икономическия растеж.

В отделно изявление Ейдриан заяви, че банките трябва да обмислят различни стратегии, за да запазят и укрепят капитала си, включително с намаляване на дивидентите и обратно изкупуване на акции.