Sanofi: Ако създадем ваксина срещу Covid-19, първи ще я получат американците

Причината за това е, че САЩ са финансирали изследванията на компанията

22:01 | 13 май 2020
Главният изпълнителен директор на Sanofi Пол Хъдсън. Снимка: Marlene Awaad
Главният изпълнителен директор на Sanofi Пол Хъдсън. Снимка: Marlene Awaad

Американците ще получат първи ваксината на Sanofi срещу коронавируса, ако френският фармацевтичен гигант успее да я създаде, съобщава Bloomberg.

Причината за това е, че САЩ са били първите, финансирали изследванията на компанията за ваксина, стана ясно от изказване на нейния главен изпълнителен директор Пол Хъдсън пред Bloomberg News. Той предупреди, че Европа рискува да изостане, ако не засили усилията си срещу пандемията, която вече взе над 290 хиляди жертви в целия свят.

“Американското правителство има право на най-големите предварителни поръчки, защото то инвестира и пое риска”, обяви Хъдсън. Той обясни, че САЩ, които разшириха партньорството си с компанията в търсене на ваксина през февруари, очакват, че ще я получат първи заради помощта, която са оказали при производството.

Sanofi е един от най-големите играчи сред десетки компании, които се опитват да разработят ваксина срещу коронавируса.

Компанията си партнира с британския си конкурент GlaxoSmithKline по проект, подкрепен от САЩ, като заяви, че може да прави по 600 милиона дози годишно - капацитет, който Хъдсън обяви, че планира да удвои.

Правителствата по целия свят насочиха усилия в подкрепа на дружествата, опитващи се да разработят ваксина срещу коронавируса. Здравни експерти предупредиха, че надпреварата може да пренебрегне някои страни, които нямат достатъчни възможности, правейки ги уязвими на повече жертви от заразата и довеждайки до тежки икономически щети при нови вълни на разпространение.