Commerzbank реализира загуба от 295 млн. евро през първото тримесечие

Заради кризата около коронавируса броят на фалитите на компании и кредитните неизпълнения ще се увеличи значително

11:33 | 13 май 2020
Обновен: 00:53 | 4 юни 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Коронакризата оцвети в червено книжата на Commerzbank в началото на годината. Заради пандемията банката е трябвало да вложи значително повече средства за кредитни неизпълнения и поради тази причина реализира загуба от 295 милиона евро през първото тримесечие, пише Handelsblatt.

Загубата надмина прогнозите на анализаторите, в резултат на което акциите на банката в сряда сутрин поевтиняха с 2,9% до 3,12 евро. Стойността на книжата на Commerzbank се доближи до историческо дъно от 2.80 евро, достигнато през март тази година.

Заради кризата около коронавируса броят на фалити на компании и неизпълнението на кредити ще се увеличи значително. Поради това в Commerzbank размерът на провизиите за кредитни загуби от януари до края на март надхвърля многократно 326 милиона евро. Увеличението беше дори по-голямо от това на конкурентната Deutsche Bank, където стойността на провизиите за загуби е нараснала с 261% до 506 милиона евро.

Около половината от стойността на провизиите на Commerzbank се дължат на пандемията. В допълнение, към реалните загуби от 74 милиона евро банката е депозирала 111 милиона евро за очаквани бъдещи кредитни неизпълнения. За годината като цяло тя предвижда провизии за кредитни загуби на стойност 1 - 1,4 милиарда евро при прогнозирани преди пандемията 650 милиона евро.