Австралийската централна банка запази лихвите на фона на шока в икономиката

След като стартира неконвенционалната си политика през март банката изкупи облигации на стойност 32.4 млрд. долара.

09:28 | 5 май 2020
Снимка: David Gray/Bloomberg
Снимка: David Gray/Bloomberg

Австралийската централна банка запази лихвите без промяна и целевата доходност по облигациите на фона на шока, с който се сблъсква икономиката заради мерките, ограничаващи разпространението на коронавирус, съобщава Bloomberg.

Управителят на централната банка Филип Лоу запзи както лихвите, така и целта за доходността по тригодишните облигации на ниво от 0.25%, както очакваха повечето икономисти и пазарите.

След като стартира неконвенционалната си политика през март банката изкупи облигации на стойност 32.4 млрд. долара.

Австралийската централна банка заяви във вторник, че е решила да разшири обхвата на допустимите обезпечения за своите операции, така че да включва ценни книжа, емитирани в австралийски долари от небанкови институции с кредитен рейтинг от инвестиционен клас.

Пазарът на труда в Австралия се намира в свободно падане заради блокирането на икономиката. Правителството и централната банка отговориха с фискално-парична инжекция на стойност 16.4% от БВП, за да подкрепят домакинствата и бизнеса.

Австралия, която успяваше да избегне рецесията в период от близо 30 години и не се нуждаеше от количествени улеснения по време на кризата през 2008-2009 г., сега се присъединява към САЩ, Нова Зеландия, Великобритания и други с операции за изкупуване на облигации.

Централната банка на страната е изкупила ценни книжа с различни падежи. Тъй като пазарите се успокоиха и целевата доходност се понижи, банката ограничи изкупуването на облигации до три дни в седмицата.

Властите в страната се насочват към облекчаване на някои ограничения, тъй като се забавят темповете на разпространение на коронавируса. Това подкрепя валутата на страната и пазара на акции. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви, че във вторник ще се присъедини към заседанията на кабинета, за да обсъди наред с други въпроси и евентуалното отваряне на границите между двете държави.