ООН обвинява армията на Мианмар във военни престъпления

Мианмараските въоръжени сили обаче отричат твърденията

18:05 | 29 април 2020
Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg
Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Организацията на обединените нации (ООН) иска да разследва твърденията за прояви на жестокост на мианмарската армия спрямо цивилни граждани в азиатската държава, пише Die Zeit.

В резултат на въздушни и артилерийски атаки в части от западните щати Рахин и Чин загинаха много възрастни и деца, обяви специалният докладчик на ООН за Мианмар Янги Лий. Разрушени са много училища, къщи и храмове. Бунтовническите групи на етническите малцинства се борят за по-голяма автономия в областите.

„Докато светът се справя с пандемията от коронавируса, мианмарската армия подсилва атаките си в провинция Рахин и се насочва срещу цивилни лица“, заяви Лий. Тя допълни, че мианмарската армия системно нарушава основните принципи на международното хуманитарно право и правата на човека.

„Известно е какво направиха военните в областта Рохингия през 2017 г.“, каза Лий, като допълни, че сега те се насочват към всички цивилни в зоната на конфликта. Мианмарската армия е обвинена в геноцид срещу мюсюлманското малцинство на Рохингия – рохингите, в Рахин. Повече от 700 000 души са избягали в съседен Бангладеш през 2017 г. заради насилието. След репресиите там правителството, водено от носителя на Нобеловата награда за мир Аун Сан Су Чи, се сблъска с международни критики.

Армията отрече твърденията: „Мианмараските въоръжени сили просто вършат своята работа, за да защитят живота на цивилните“, заяви военният говорител Зау Мин Тун.

Конфликт между армията на Татмадау и ислямисткото духовно движение Аракан

Въоръжен конфликт между Татмадау и будистите от Армията на Аракан също бушува в Рахин и Чин от декември 2018 г. По данни на ООН през последните седмици Татмадау засили атаките срещу цивилни. От началото на конфликта са разселени над 157 000 души, а стотици други, включително жени и деца, са убити и ранени. Заради конфликта между Татмадау и Армията на Аракан в Рахин от месеци се прилага строг полицейски час.

Военните и бунтовниците се считат отговорни за нападенията. През миналата седмица служител на Световната здравна организация (СЗО) бе убит при въоръжено нападение срещу автомобил на ООН, в който имаше проби от тестове за коронавирус.