Октоберфест се отменя тази година заради коронавируса

По традиция най-големият фестивал щеше да привлече шест милиона посетители и през 2020 г.

13:37 | 21 април 2020
Обновен: 11:25 | 7 юни 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Октоберфестът тази година се отменя заради коронавирусната пандемия. Това обяви премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер и кметът на Мюнхен Дийтер Райтер, съобщава Die Zeit.

По думите на Маркус Зьодер рискът от провеждане на Октоберфест при сегашните обстоятелства е твърде висок. Не може да се спазва необходимата дистанция на територията, където се провежда мероприятието, освен това носенето на маски би отнело от атмосферата на фестивала.

Зьодер и Райтер уточниха, че обикновено има голям интерес към събитието, но изтъкват, че в условията на пандемия предпазливостта е по-важна от всичко.

Традиционно най-големият фестивал тази година щеше да привлече шест милиона гости от цял ​​свят в периода 19 септември-4 октомври. Той е огроммно икономическо значение за Мюнхен.

Приходите от Октоберфест възлизат на 1,23 милиарда евро. Отмяната на събитието е удар за икономиката на Германия. От фестивала се облагодетелстват не само шоумени и търговци, но и хотелиери, ресторантьори и таксиметрови шофьори.

Октоберфестът вече е бил отменян през 19 век - през 1854 и 1873 г. заради тежкото инфекциозно заболяване холера. Дори и във военно време той често не се е състоял, както и в периода на хиперинфлация през 1923 година.