Москва затяга извънредните мерки

Към петък в Русия са регистрирани повече от 11 900 случаи на коронавирус и 94 смъртни случая

11:47 | 11 април 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

По-голямата част от предприятията в Русия ще бъдат временно затворени, включително строителни обекти. От това число са изключени новите болници, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин. Само най-важните институции и бизнеси могат да продължат да функционират при нормални условия, пише Die Zeit.

В идните дни и седмици ни предстоят тежки изпитания, е категоричен кметът на Москва.

Всеки, който работи, се нуждае от специално разрешение от понеделник, става ясно от думите му. Временно ще бъде издаден електронна декларация на тези, чиито професионални ангажименти изискват придвижване в рамките на града. Всички останали ще трябва да останат вкъщи. "Когато става въпрос за здравето и живота на много хора, няма избор", изтъкна Собянин.

По данни на столицата броят на хората, хоспитализирани с пневмония, се е удвоил за повече от седмица до 5500. Това увеличава и тежестта върху здравеопазването. "Болниците и службите за спешна помощ работят на предела си", съобщи заместник-кметът Анастасия Ракова.

Към петък в Русия са регистрирани повече от 11 900 случаи на коронавирус и 94 смъртни случая, повечето от тях в Москва.

Междувременно от днес и мерките в Турция са подсилени, като идеята е да се сведе до минимум движението към и извън Анкара и Истанбул, за да се избегнат негативни последици около разпространението на пандемията.