Продажбите на McDonalds спаднаха заради коронавируса

Пандемията е засегнала особено силно малките франчайзи

20:43 | 8 април 2020
Обновен: 14:37 | 5 юни 2020
Снимка: Bloomberg

McDonald's се радваше на страхотен старт на 2020 г., но всичко това се промени, след като пандемията Covid-19 удари Европа и САЩ, предава CNN. 

Гигантът за бързо хранене съобщи в сряда, че продажбите в ресторантите, отворени поне от една година, са спаднали с над 22% през март, водени от близо 35% спад на продажбите в международен план.  

Продажбите в американските ресторанти, отворени поне от една година, са спаднали с 13,4% през март, въпреки че почти всички локации в САЩ все още работят. 

Продажбите в САЩ се задържаха за разлика от тези в Европа 

McDonald's заяви, че 75% от ресторантите му по света работят, но Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство са затворили напълно всички ресторанти. 

Преди март McDonald's заяви, че продажби в САЩ в ресторанти, отворени поне от една година, са се увеличили с 8% през първото тримесечие, докато международните продажби са се увеличили с над 7%. 

Заради големия спад през март, McDonald's заяви, че продажбите в САЩ са нараснали само с 0,1% за цялото първо тримесечие, а общите продажби са намалели с 3,4%. 

„Тази безпрецедентна ситуация променя света, в който живеем, и ще трябва да се приспособим към нова реалност след това“, каза в изявление изпълнителният директор на Макдоналдс Крис Кемпчински. 

Той добави, че сега компанията се фокусира върху повече поръчки от автомобилите, поръчки за вкъщи и доставки.  

Макдоналдс досега нямаше прекъсвания по веригата на доставки, въпреки вируса, каза Кемпчински. 

“McDonald's продължава да получава храни, опаковки, играчки за Happy Meals и различно оборудване и работи в тясно сътрудничество с доставчиците при планирането на извънредни ситуации”, добави изпълнителният директор.  

Кемпчински също призна, че пандемията е засегнала особено силно малките франчайзи и обеща подкрепа за тези партньори. 

"Ще продължим да работим с франчайзополучатели по целия свят, за да оценим оперативната осъществимост", каза Кемпчински.