Amazon разкри концепцията за новия си хранителен магазин

Веригата ще наподобява на традиционните супермаркети с подобрения, присъщи за гиганта

13:48 | 16 февруари 2020
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Хранителната индустрия на стойност 800 млрд. долара наблюдава внимателно мола в квартала Woodland Hills в Лос Анджелис. Там, притиснат между салон за маникюр и банков клон, Amazon работи по отварянето на първата си хранителна верига през тази година, пише Bloomberg.

Компанията продължава с ремонта на магазина, скрит под поставени пана и досега никой не бе надниквал вътре, за да види най-новия начин, по който Amazon ще продава храна. Благодарение на невиждани досега снимки на обекта на бул. Топанга Каньон 6245, както и на документи, свързани с плана на строежа подадени в града, се разбира, че магазинът ще бъде традиционен, но с няколко подобрения, присъщи за стила на Amazon.

По номерирани коридори са наредени стоки като ориз, фасул, паста и консервирани зеленчуци, а между стелажите са поставени високи хладилници. В задната част на помещението с размери 10058,4 кв. метра, което се равнява на площта на среден супермаркет, стоят витрини за месо и морски дарове. От другата страна има зона, наречена „прясна кухня“ за сготвени ястия и супи. Новата верига позволява на Amazon да съхранява и продава продукти с голям обем, които традиционалистите в Whole Foods няма да докоснат – неща като Coca Cola, конфитюр на Smucker и прах за пране на Tide.

В центъра на магазина има дълги пътеки с рафтове, наподобяващи конвенционалните, на които са поставени дигитални етикети, които компанията използва в магазините си Amazon Books и 4-Star, като благодарение на тях продавачът може бързо да променя цените. Но от Amazon съобщиха, че новият супермаркет няма да бъде оборудван с каси за самообслужване.

Все пак има един съществен знак, че компанията може да използва веригата, за да свърже физическото и дигиталното пазаруване. Близо до входа, под ярко оранжева стена и под логото с усмивка на Amazon, се намира гише за събиране на поръчки и стоки за връщане.

Плановете подсказват за обособена арена зад гишето, на която има рафтове за други поръчки, както за потребителите, така и за доставчиците, които ще доставят поръчките до домовете на хората. Телевизионен дисплей и бяла дъска стоят до гишето за връщане на стоки, което вероятно ще помогне за предотвратяване на хаоса с доставките при получаване и изпращане от магазина.

„Не мисля, че те (Amazon) ще променят начина, по който храната се продава“, казва Нейл Стерн, партньор в McMillanDoolittle, търговска консултантската фирма.

Анализатори смятат, че приложенията за онлайн поръчки на някои хранителни вериги са тромави и съдържат бъгове, и че Amazon може да се открои в това отношение. Миналата година „New York Times” съобщи, че Amazon е предприел „смесена форма на пазаруване“, при която, докато потребителите пазаруват измежду стелажите в магазина, могат да използват мобилно приложение, за да поръчат дълготрайни продукти, които ще бъдат доставяни от друга зона на магазина. Гигантът Amazon споменава малко неща относно новата верига, като не потвърждава твърдението на Wall Street Journal, че компанията планува да отвори още няколко магазина, от Amazon отказват коментар по темата.

Amazon предизвика страх у традиционните търговци с покупката на Whole Foods Market на стойност 13.7 млрд. долара през 2017 г., като си създаде имидж на нарушител, изграждайки десетки магазини с електронни каси и разработвайки технология за безжично плащане с дланта на ръката. Но гигантът за електронна търговия все още не е напреднал в оспорваната битка на хранителната промишленост в САЩ.

Компанията разшири веригата си от хранителни магазини на Amazon Go до 25 локации в големите градове в САЩ, като скоро ще отвори и по-голяма версия на супермаркет с размери 3048 кв. м в Сиатъл, където служителите тествали пазаруването. Магазин с подобни размери ще бъде открит в столицата на САЩ според чертежи на града. Но веригата Go stores не успя да предизвика сензацията, която някои анализатори очакваха, когато Amazon разкри концепцията си.

Физическата търговска единица на Amazon, предимно Whole Foods, беше единственото подразделение на Amazon, което отчете забавяне на продажбите през четвъртото тримесечие, въпреки че доставките на хранителни стоки се удвоиха. Повече от четири години след отварянето на първата си книжарница в търговски център в Сиатъл търговските анализатори твърдят, че усилията на Amazon остават експериментални, а не последователни, които биха носили приходи.