Политиката на Тръмп помогна на БВП на САЩ да нарасне с 2.1%

Бизнес инвестициите в страната обаче намаляха за трето поредно тримесечие с 1.5% – най-дългият период от последната рецесия

16:29 | 30 януари 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Потребителските разходи са умерени, а бизнес инвестициите продължават да се влошават в края на 2019 г., докато по-малкият търговски дефицит и жилищното строителство помогнаха за поддържане на стабилния икономически растеж в САЩ, съобщава Bloomberg.

БВП на страната е нараства с 2.1% на годишна база за второ поредно тримесечие през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на Министерство на търговията. Средната прогноза на икономистите в проучване на Bloomberg беше за ръст от 2%. Потребителските разходи се забавят до темп на увеличение от 1.8%, което е под прогнозите, а четенето е най-слабо от първото тримесечие на миналата година. Бизнес инвестициите пък намаляват за трето поредно тримесечие с 1.5% – най-дългият период от последната рецесия.

Продължаващото намаляване на инвестициите остава риск, който може да доведе до по-слабо увеличение на новите работни места и намаляване на потребителските разходи. От своя страна спирането на производството на Boeing 737 Max се очаква да се отрази на икономиката през първата половина на 2020 г.

Независимо от това, здравословният темп на създаване на работни места, по-ниските разходи за заеми и сигналите за стабилизиране на глобалното производство след търговските споразумения между САЩ и най-големите им търговски партньори предполагат, че растежът ще се задържи.

Намаляването на търговския дефицит - до голяма степен поради рязкото намаляване на вноса на фона на търговската война между САЩ и Китай, даде значителен тласък на БВП. Нетният износ добавя 1.48 процентни пункта към растежa - най-много от 2009 г., което е показателно за ефекта от политиката на американския президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“.

Данните за БВП за четвъртото тримесечие са в съответствие с прогнозата за растеж на Федералния резерв от 2% за 2020 г., което показва, че централните банкери могат да поддържат курса на лихвените проценти след три намаления през 2019 г.

За цялата минала година се очаква БВП да се ускори с 2.3%, което е под темпа от 2.5%, реализиран през 2018 г.