Настъпва промяна в парфюмерийния бизнес

Младите настояват за натурални, дълготрайни аромати, които са подходящи за мъже и за жени

09:18 | 15 декември 2019
Обновен: 23:41 | 4 юни 2020
Снимка: Pixabay

„Усещате ли тези флорални нотки? Те са в основата на всички женски парфюми“, споделя Гай Делфорж, пръскайки от бутилка със своето творение, пише в свой анализ BBC.

В неговата парфюмерийна лаборатория над белгийския град Намюр, Делфрож смесва съставки от цял свят, създавайки запазената му марка аромати.

78-годишният парфюмерист, който се занимава със създаването на аромати от 34 години насам, забелязва промяна в парфюмерийната индустрия, тъй като съвременните клиенти настояват за натурални, дълготрайни аромати. Той отбелязва, че парфюмите съществуват от 5000 години като ароматите не са се променили много.

„В днешно време клиентите искат да познават артиста, който създава техния парфюм, като това ми напомня за времето, в което започнах да продавам парфюми в собствения си гараж през 1980 г.“, допълва Делфрож.

Според списанието за козметична индустрия Cosmetics Buisness, милениалите (бел. р. поколението, родено между 1980 -1990 г.) е движещата сила зад тенденциите, преобразувайки парфюмерийния сектор. В списанието се казва, че младите искат повече прозрачност за съставките, и аромати, които са подходящи и за двата пола, често базирани на цитрусови нотки.

Цитрусовите нотки са едно от седемте семейства на ароматите и заедно с флоралните нотки, дъбовия мъх с плодови нотки и кехлибара, често са считани за женски аромати, докато лавандулата и дървесните нотки се класифицират като аромати за мъже.

„Човек се ражда с предпочитание към едно специфично семейство аромати и то рядко се променя“, казва Гай Делфрож, чиито парфюмерийна линия е съставена от 40 аромата.

Стъклените шишенца от колекцията „Nez Zen” са за многократна употреба, а самите парфюми са веган и са предназначени както за жени, така и за мъже, като се избягва използването на мускус (етерично масло) от елени и други животински аромати, които били използвани в миналото.

Предлагат се синтетични версии на аромати на момина сълза – едно от най-скъпите цветя. Подобна употреба на синтетика може да направи продуктите по-ефективни по отношение на разходите, но често бива използван петрол и неговите производни.

Паунтустие, който е 40-годишен, казва, че природата е в основата на неговото въображение. Преди да препоръча аромат на своите клиенти той анкетира всеки един, като целта е да разбере техния любим цвят, текстура, чувства и хоби.

Французинът основава бизнеса в Белгия през август 2016 г. заедно със съпругата си Аурели, след като дълго време е създател на аромати за едни от най-големите парфюмеристи в света.

„Исках да избягам от индустриалния подход към парфюмирането и да се върна много по-артистичния и емоционален подход“, коментира той.

Отвъд Атлантическия океан Чарна Етиер също работи за големи имена в парфюмерийния сектор. През 2009 г. той открива своята компания Providence Perfume.

Според нея повечето клиенти не познават натуралните аромати, защото са свикнали със синтетичните миризми на парфюмите. Етиер дестилира плодове, цветя, плодове и растения в спиртна основа, за да създаде своята натурална парфюмерийна линия.

„Милениалите не желаят да носят парфюма на своите майки. Искат да ухаят различно, на билки и дим. Много жени ми казват, че не искат да ухаят на цветя “, казва тя.

Според данни на парфюмерийната индустрия през последните години са популярни аромати, които са подходящи и за двата пола, като 51% от парфюмите на пазара през 2018 г. са били подходящи за мъже и за жени, спрямо само 17% през 2010 г.