Ще изчезне ли разделението на мъжки и дамски дрехи?

Поколението Z е движещата сила на разрастващата се тенденция за пазаруване на универсални дрехи

18:03 | 8 декември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Докато универсалните дрехи (подходящи за мъже и за жени) бяха хит в модните списания през последните години, то изграждането на търговски обекти около тази концепция доскоро се смяташе за рискова от финансова гледна точка. Сега някои компании са готови да докажат, че културата се е променила достатъчно, за да се предприемат подобни действия, съобщава Bloomberg.

Според проучване на американския изследователски център Pew (Pew Research Center) 35% от поколението Z (родените между 1995 и 2009 г.) познава някого, който определя себе си като полово-неутрален и предпочита да се обръщат към него с местоимения, които не отразяват половата му идентичност – както милениалите, така дори и поколението X (родените  между 1965 и 1980 г.) не са далеч от тези тенденции. Търговците и по-специално тези, които продават дрехи се възползват от това. 

„Вярвам, че бъдещето е в универсалната мода“, заяви проф. Даун Карън от Модният технологичен институт.

Определящ се като първият магазин за полово-неутрални стоки в Ню Йорк, проектът Phluid в квартала Сохо в Манхатън, е част от зараждащия се сегмент. Пространството комбинира магазин, кафене и място за провеждане на събития, насочено към общността на лесбийките, гейове, бисексуалните и транссексуалните.

Създателят на проекта Роб Смит се занимава с търговия от 30 години преди да открие магазина. Въпреки че Phluid работи от няколко години, концепцията за полово-неутрални стоки едва сега се разпространява.

Смит допълни, че именно възходът на поколението Z е движещата сила.

„Съществува промяна на парадигмата сред нашето общество. До следващата година поколението Z ще бъде една трета от населението на страната, а това означава, че от тях ще идват 40% от потребителските разходи в САЩ. Време е да се променим заедно с новото време и новото поколение, защото техното мнение е важно“, коментира още търговецът.

При посещение на магазина няма нито едно нещо, което да напомня за традиционните търговски обекти. Полово-неутрални манекени стоят на витрините, облечени в спортни рокли, панталони и ризи. Компанията споделя, че през първите години от появяването й на пазара, фокусът е бил насочен към установяване на марката и осъществяване на различни разпродажби и намаления, а сега Phluid се стреми да развие своите социални платформи и онлайн продажби, търсейки стратегически партньори.

Това лято Phluid си партнира с HBO за създаването на сериала „Euphoria“ - драма, разказваща за това какво е да израснеш в Америка във времето на поколението Z. Марката направи колаборация и с френската модна къща Euipment, създавайки полово-неутрална колекция дрехи.

Големи модни марки като H&M започват да въвеждат половата-неутралност в общата си търговска стратегия и сътрудничество с известни брандове като Denim United и Eytys. Все пак H&М не планира да премахне изцяло дрехите, които предлага съответно за мъже и жени.

Според изследване на рекламната агенция J. Walter Thompson 56% от поколението Z пазарува дрехи, които не отговарят на техния пол, игнорирайки разпределението им по дамски и мъжки секции.

Магазинът на Роб Смит не само продава полово-неутрални дрехи, но гарантира, че дизайнерите, които ги създават изцяло застават зад идеята за неутралитет що се отнася до половата идентичност.