Джонсън ще се опита да прокара сделката за Brexit в парламента преди Коледа

Настоящият британски премиер се подготвя за предсрочни парламентарни избори през декември

19:08 | 24 ноември 2019
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британските консерватори се зарекоха, че ще внесат отново сделката за Brexit, която премиерът Борис Джонсън постигна с Брюксел, в парламента преди Коледа, съобщава Bloomberg. Обещанието на торите е част от плановете им за Кралството след раздялата му с Европейския съюз, като според техния манифест преходният период няма да бъде удължаван след 2020 г.

Партията също така обещава да бъде подготвена да се оттегли от бъдещи търговски преговори, които “не отговарят на националния интерес”, докато търси пазарен достъп за британския бизнес и по-ниски цени на търговия, става ясно още от документа.

Приключването на процеса по Brexit е в основата на манифеста на Джонсън на фона на наближаващите предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Програмата на премиера включва гаранции, че ще прокара споразумението си с Брюксел в парламента, ще осигури допълнително финансиране за здравни грижи и визова система по примера на Австралия, ако бъде избран с мнозинство.

“Нашият манифест представлява програма за правителство, характеризирано с енергията, оптимизма и амбициите, с които премиерът е известен”, заяви британският консерватор Джеймс Клевърли.

Програмата на Джонсън предвижда и гаранции за запазване на актуалните размери на данъците и осигуровките, които ще бъдат изпълнени в случай, че торите спечелят вота на 12 декември с мнозинство.