Изборите във Великобритания наближават. Не отписвайте Джереми Корбин

Консерваторите са на власт от 9 години в Кралството, а избирателите вече искат промяна

16:53 | 8 ноември 2019
Обновен: 01:16 | 6 юни 2020
Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Те може да са разделени, не много популярни и обвинявани от бившите си колеги в расизъм, но все пак Джереми Корбин и неговите съюзници в Лейбъристката партия имат шанс да спечелят парламентарните избори във Великобритания следващия месец, пише Bloomberg.

След като премиерът Борис Джонсън преживя ужасен първи ден от кампанията си в сряда, в четвъртък дойде ред и на Корбин.

Но колкото и лоша да изглежда ситуацията за ръководителя на опозицията, той все още има потенциален път към властта. Консерваторите са на власт дълго, а уморените избиратели вече искат промяна. Проучванията на общественото мнение преди сгрешиха. Джонсън е склонен към гафове лидер, който е разделителна фигура в пейзажа на Brexit.

Ако Корбин успее да спечели подкрепата на лейбъристите в Северна и Централна Англия и на фона на все по-подозрителната към Джонсън Шотландия, непредвидимите избори могат да приключат със свалянето на премиера от власт.

Самият Корбин също е противоречива фигура в собствената си партия. Само тази седмица неговият заместник напусна поста си, а бивш представител на лейбъристите в парламента призова обществото публично да подкрепи консерваторите.

Малко по-късно изданието Jewish Chronicle публикува мрачен разказ за политическата опозиция, която се надяваше народът да ѝ даде властта на 12 декември.

Лейбъристите обаче могат да се справят много по-добре.

Консерваторите са на власт от 9 години, като последните 3 от тях са белязани от безизходица около Brexit. Предсрочните избори на 12 декември всъщност са част от нея, тъй като чрез тях Джонсън се стреми да увеличи броя на местата, които неговата управляваща партия има в парламента, и благодарение на това да получи подкрепа на споразумението му с Брюксел за начина, по който Кралството ще напусне блока.