Турбуленциите през третото тримесечие не спряха най-дългия бичи тренд в САЩ

Въпреки многото причини за притеснения инвеститори казват, че виждат малко алтернативи на американските акции

11:34 | 1 октомври 2019
Обновен: 03:13 | 1 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият показател S&P 500 отчете скромно увеличение през третото тримесечие, като акциите запазиха най-големия си ръст на годишна база от повече от две десетилетия и най-дългия си бичи тренд, обобщава картината на капиталовия пазар Wall Street Journal.

S&P 500 навлиза в четвъртото тримесечие на 2019 г. с 19% ръст от началото на годината – най-доброто му представяне от 1997 г. насам. Преднината през тази година се случва на фона на добро представяне, както при облигациите, така и при акциите.

Едновременното нарастване на стойността на активите убежища като облигациите заедно с по-рисковите активи като акциите на американските компании подчертава несигурността, която инвеститорите изпитват по отношение на глобалната икономика, търговските преговори между САЩ и Китай и пътя на паричните облекчения от страна на Федералния резерв.

„Никога досега през 25-те години, в които работя, не сме били заплашени от несигурност всеки ден“, коментира Брент Шут, главен инвестиционен стратег в Northwestern Mutual Wealth Management.
Въпреки многото причини за притеснения инвеститори казват, че виждат малко алтернативи на американските акции.

Американската икономика остава да седи на по-солидна основа спрямо другите страни, а размерът на дълга с отрицателна доходност в света набъбна през третото тримесечие, което кара инвеститорите да търсят възможности за по-висока доходност.

Индексът S&P 500 сега е само с 1,6% под най-високите си стойности, достигнати на 26 юли, като е с 2,2% над стойността си от преди годината след големите разпродажби през миналата есен. За третото тримесечие индексът записа скромно повишение от 0,5% до 2976,74 пункта. В същото време Apple изпраща тримесечието на най-високото ниво на акциите си за тази година.

Акциите като цяло поскъпнаха до нови върхове през юли преди първото намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв от десетилетие насам, но след това поевтиняха през август. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones претърпя най-големия си спад за годината, след като търговската война с Китай ескалира, а страховете за рецесия в САЩ нараснаха. Основните индекси възстановиха загубите си, благодарение на завръщането на инвеститорите към компаниите, които са двигател на продължаващия бичи тренд.

Волатилността през третото тримесечие не беше ограничена до акциите. Доходността на държавните облигации в САЩ и Европа се понижи през август, като доходността по 30-годишните облигации в САЩ удари историческо ниско ниво. Суровият петрол тип Брент регистрира най-големия си ръст в цената в процентно изражение след атаката срещу енергийни съоръжения в Саудитска Арабия. Китайският юан пък започна да се обезценява спрямо американския долар, което предизвика страхове за валутна война.

Инвеститорите се насочват и към щатския долар заради нарастването на опасенията за забавяне на икономическия растеж. Индексът WSJ Dollar, който проследява представането на зелените пари спрямо кошница от 16 други валути, достигна едни от най-високите си нива за тази година през третото тримесечие. Според много инвеститори пазарите трябва да се готвят за повече турбуленции занапред.

Доходността по облигациите до известна степен се възстанови, тъй като опасенията за растежа, които обхванаха пазарите през август до известна степен утихнаха, а цените на петрола се понижиха. Много от трейдърите са предпазливи сега от повтаряне на сценария от миналата година, когато S&P 500 достигна пика си в края на септември и след това се срина почти 20% през следващите три месеца.

„През четвъртото тримесечие основните движещи фактори все още остават корпоративните отчети и икономическите данни за световната икономика, както и търговската война“, коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance.

Във фокуса на инвеститорите през следващите седмици ще са и търговските преговори между САЩ и Китай през октомври, както и разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп.