Кои са победителите от търговската война между САЩ и Китай?

Американският внос от азиатската страна намалява за сметка на този от нейните съседки

09:45 | 7 юли 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Търговската война между Вашингтон и Пекин накара американците да намалят покупките си от Китай. Те обаче не заложиха на местните производители, а се преориентираха към други азиатски страни, за да избегнат митата на президента Доналд Тръмп, превръщайки Виетнам, Тайван, Бангладеш и Южна Корея в победители от споровете между двете най-големи икономики в света, пише CNN.

През първите пет месеца на 2019 г. САЩ са внесли 12% по-малко стоки от Китай на годишна база, като в същото време вносът им от Виетнам е нараснал с 36%, от Тайван – с 23%, с 14% този от Бангладеш, а този от Южна Корея – с 12%.

Митата на Тръмп оскъпиха потребителските стоки от Китай, като в същото време засегнаха и различни машини и промишлени продукти, произвеждани и внасяни в САЩ от азиатската страна.

Миналата седмица, след разговори с китайския лидер Си Дзинпин в кулоарите на срещата на страните от Г-20, американският президент заяви, че преговорите с Пекин ще бъдат подновени и новите налози върху китайския внос ще бъдат задържани. Той изрази предположения, че Пекин ще се съгласи на споразумение, защото митата, наложени от Белия дом върху китайските стоки, отблъскват бизнеса от страната.

"Китай остава абсолютно опустошен от компании, които напускат - отиват в други страни, включително в нашата", посочи Тръмп в интервю за CNBC миналия месец.

Все още обаче не е ясно дали компаниите преместват производството си извън Китай за постоянно, или просто пренасочват стоки извън страната за минимална обработка, преди да бъдат внесени в САЩ. Митническата агенция на Виетнам вече заяви, че ще предприеме мерки срещу стоките от китайски произход, незаконно брандирани с „произведено във Виетнам“ от бизнесите, опитващи се да избегнат американските мита, посочи по-рано Reurters в свой доклад.

Намирането на служители извън Китай, които могат да произвеждат същата стока със същото качество на по-ниска цена невинаги е лесна задача. Процесът може да отнеме месеци и дори години.

"Не можете просто да щракнете с пръсти и да превключите производството. Това е определен процес", посочва изпълнителният директор на базираната в Мисури компания Cap America Фил Пейдж.

Около 40% от компаниите, проучени през май от Американската търговска камара, заявиха, че обмислят или вече са преместили някои производства извън Китай заради тарифите.

Около една четвърт от преориентиралите се са се насочили към Югоизточна Азия, докато по-малко от 6% са заявили, че са се преместили или възнамеряват да го направят в САЩ.