Екипажът на разбилия се в Етиопия Boeing 737 MAX 8 е следвал всички процедури

Пилотите обаче не са успели да контролират самолета

18:17 | 4 април 2019
Уинглет и опашка на 737 MAX 8 пред завода на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. 8 декемврир 2015. Photographer: David Ryder/Bloomberg
Уинглет и опашка на 737 MAX 8 пред завода на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. 8 декемврир 2015. Photographer: David Ryder/Bloomberg

Пилотите на Етиопските авиолинии са следвали всички процедури, но не са успели да контролират самолета Boeing 737 MAX 8, който се разби на 10 март, съобщи етиопският министър на транспорта при представянето на първия официален доклад за катастрофата, цитиран от Investor.bg.

„Екипажът е изпълнил многократно всички процедури, представени от производителя, но не е успял да контролира самолета“, заяви Дагмавит Могес на пресконференция в столицата Адис Абеба.

В съответствие с международните правила за въздушни инциденти първоначалният доклад не посочва кой носи вина за катастрофата. Той също така не включва подробен анализ на полета, тъй като се очаква за изготвянето му да са необходими няколко месеца, а окончателният доклад трябва да бъде обявен до една година.

Етиопските следователи обаче изключват възможността пилотите да са използвали неточни процедури и са издали две препоръки към самолетопроизводителя Boeing и регулаторите.

В началото на март самолет на етиопската авиокомпания Ethiopian Airlines се разби на път от Адис Абеба за кенийската столица Найроби. В катастрофата загинаха 157 души.

Тя беше вторият смъртоносен случай с модела за по-малко от 6 месеца след инцидента в Индонезия от края на 2018 г., в който загинаха 189 души.