Roche съди търговци за измама с тестови лентички за диабет

Швейцарската компания завежда дела срещу американски мениджъри за препродаване на техен продукт срещу диабет

16:20 | 21 март 2019
Обновен: 14:19 | 2 юни 2020
Логото на Roche в административната сграда в Базел Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската фармацевтична компания Roche завежда серия от дела срещу бивши мениджъри на един от своите американски партньори, защото са организирали измамна схема с нейни тестови лентички за диабет, пише Ройтерс.

Според обвинението мениджъри в Alliance Medical са препродавали тестовите лентички на пациенти, капитализирайки от огромната разлика в цената.

През 2017 г. Alliance Medical потърси защита срещу банкрут, след като стана обект на федерално разследване за този род измама. Roche обвинява тогавашния изпълнителен директор на компанията Джефри Смит, както и други, че в периода 2011-2017 г. са препродали 1,84 милиона кутии с по 50 тестови ленти за диабет.

„Обвиняемите са причина Roche да плати над 87 млн. долара за мострите и да загуби още толкова пари от продажбите на дребно“, пише в обвинителния акт пред Регионалния съд в Ню Джърси.

В Америка има 30 млн. души с диабет от Тип 1 и 2. Всеки един от тях е принуден да се лекува ежедневно, за да регулира нивата на кръвната си захар. В противен случай рискът от слепота, сърдечни проблеми и смърт е огромен. Лентичките са скъпи - кутия от 100 броя се продава за 160 долара на дребно. Това създава условия за търговия „на черно“, но производителят предупреждава, че така пациентите се подлагат на риск от измама.