Вместо да говорят една с друга, САЩ и Германия говорят една за друга!

Двата съюзника срещат все по-серизни различия помежду си

12:15 | 20 март 2019
Обновен: 20:24 | 6 юни 2020
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Според тълковните речници дипломацията означава възприемането на външнополитическите интереси на дадена държава от нейните представители в чужбина. В книгата „Модерната дипломация“ на Роналд Питър Барстън дипломацията се описва като изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави. Обикновено касае теми като поддържане на мира и създаване на условия за мир, търговия, война, икономика, култура, околна среда и права на човека.

Международните договори са обикновено споразумение между дипломатите преди да бъдат подкрепени от националните политици. В неформален или социален смисъл, дипломацията е приложението на такт за постигането на стратегическо предимство или за намирането на взаимноприемливи решения за общи предизвикателства, като основно това се постига чрез изказването на твърдение по неконфронтационен и учтив, вежлив маниер. В политически смисъл дипломацията е политическа активност, която осигурява постигането на външнополитическите намерения и цели на държавите.

Е, според това определение американският посланик Ричард Гренел върши чудесна работа. Едва минава седмица, без Гренъл да пристъпи напред, за да атакува германското правителство. Сега той взима на прицел федералните разходи за отбрана: „Фактът, че федералното правителство (на Германия, б. ред.) дори обмисля намаляване на вече неприемливия си принос към военната готовност, е тревожен сигнал за Германия към нейните 28 съюзници от НАТО“, твърди представителят на Белия дом.

Причината за възмущението е бюджетирането на федералното правителство. Според него делът на разходите за отбрана във федералния бюджет ще се увеличи през следващата година до 1,37%, но до 2023 г. той отново ще падне до 1,25%. Целта на НАТО всъщност е два процента. За Гренел това е обида, на която той се противопоставя... с обида. Обикновено дипломатическите конфликти се обсъждат зад затворени врати. Но нито американският президент Доналд Тръмп, нито пратеникът му в Берлин Гренел не притежават нищо от тази култура.

Водещи политици от голямата коалиция в Берлин остро критикуваха намесата в бюджетното планиране. парламентарния секретар на фракцията на SPD Карстен Шнайдер заговори за „тромава провокация“ на „хлапак“. Канцлерът Ангела Меркел също отхвърли критиките към германските разходи за отбрана, като подчерта, че усилията ще бъдат продължени - но не за сметка на помощта за развитие.

При всички случаи констатацията е повече от тревожна: Германия и Америка вече не си говорят една с друга, а най-вече една за друга. А 70-ият рожден ден на НАТО, който организацията ще посрещне в началото на април във Вашингтон, не предвещава купон...