Тръмп призова компаниите да разширят производството си в САЩ, а не в Китай, за да избегнат митата

Президентът отбеляза, че наложените санкции са донесли на държавната хазна милиарди долари допълнителни приходи

16:22 | 29 ноември 2018
Zach Gibson/Bloomberg
Zach Gibson/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп препоръчва на американските компании да разширят производството си в Съединените щати, а не в Китай, за да избегнат плащането на митата, наложени от САЩ върху вноса на китайски стоки. За това Тръмп пише в четвъртък на своята Twitter страница, съобщава ТАСС.

"Ако компаниите не искат да плащат мита (налагани от САЩ върху стоки от Китай), тогава нека разширят производството си в САЩ", пише той. "Казано по друг начин - дайте да направим нашата страна по-богата от всякога ".

Доналд Тръмп също така отбеляза, че наложените мита са донесли на американската държавна хазна милиарди долари допълнителни приходи. "Предстои ни още много дълъг път", заключи президентът, като изрази мнението, че тази ситуация (приток на средства в бюджета на страната) ще продължи дълго.

Преговорите по търговските въпроси между САЩ и Китай бяха преустановени в средата на септември, когато бе отменено посещението на китайската делегация, водена от вицепремиера на Държавния съвет Лиу Хе в САЩ, в отговор на въведените от администрацията на Тръмп по-високи вносни мита за стоки от Китай.

На 24 септември в Съединените щати влязоха в сила мита в размер на 10% върху стоки, внесени от КНР, чиято обща стойност се оценява на $200 млрд.. Китай реагира с мита от 5% до 10% върху вноса на стоки от САЩ на стойност $60 млрд.. Тогава Тръмп изрази намерението си да започне нова фаза от прилагането на ограничителни мерки и, ако Пекин реши да предприеме ответни стъпки, да въведе допълнителни тарифи за китайски стоки и услуги.

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че администрацията му е проучвала въпроса за налагането на 25% вносно мито върху леките автомобили, за да се защити американската автомобилна индустрия, припомня ТАСС.