Българската православна църква постепенно възстановява доверието

Доц. Костадин Нушев, богослов, Светът е бизнес, 06.04.2018

20:55 | 6 април 2018
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

През последните пет години след избора на патриарх Неофит сме свидетели на възстановяването на доверието и авторитета на българската православна църква. Особено в сравнение с други държавни институции църквата се радва на доста добра морална подкрепа.

Това мнение изказа богословът доцент Костадин Нушев в студиото на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Целият преход от времето на официалния атеизъм и духовните поражения в обществото продължават да съществуват като проблем и днес, признава Нушев. По думите му за да възстанови своето присъствие като крепител на вярата и моралните ценности, църквата е изправена пред много задачи, но мястото и ролята ѝ като балансиращ начин може да се защити, като се изказва по умерен начин – тя въздейства, без да прекрачва конституционните рамки. Чрез своето авторитетно присъствие църквата може да съдейства за канализиране на дебатите, поясни още богословът.

„Църквата продължава да има много важно място, но липсата на религиозното образование и кризата на ценностите, както целият процес на трансформацията и дестабилизацията около България – всичко това оказва и негативно влияние“.

Това са нови предизвикателства, които показват, че имаме нужда от здравомислие и връщане към духовните корени, но по един адекватен за съвременното общество начин, който да води до обществено помирение и възраждане на истинските ценности, поясни още доц. Нушев.

Как още се характеризира християнството в България почти 30 години след политическите промени в страната? Как Нушев коментира резултатите от анкетата за вярванията и суеверията на българина на изследователския център „Тренд“? Как ще се развият отношенията между българската и македонската църква? Вижте във видеото!