САЩ ще изпратят във Виетнам свой дипломат за Източна Азия след посещението на Путин

През септември САЩ и Виетнам повишиха нивото на връзките си до всеобхватно стратегическо партньорство, което е най-високото ниво на дипломатически отношения във Виетнам

09:00 | 21 юни 2024
Автор: Джон Будро, Май Нгок Чау
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ изпращат високопоставен дипломат във Виетнам по повод посещението на руския президент Владимир Путин в страната от Югоизточна Азия, който поздрави руския лидер с 21 изстрела и обеща по-тесни връзки.

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк ще посети Ханой в петък и събота за срещи с висши държавни служители, "за да подчертае силния ангажимент на САЩ за осъществяване на Всеобхватното стратегическо партньорство между САЩ и Виетнам", се казва в изявление на уебсайта на Държавния департамент. Критенбринк ще "потвърди подкрепата на Съединените щати за силен, независим, устойчив и проспериращ Виетнам", се казва в съобщението.

САЩ разкритикуваха решението на Виетнам да приеме Путин, на когото бе осигурен червен килим след посещението в Северна Корея, където Ким Чен Ун обеща да "подкрепи безусловно" Русия в нейната инвазия в Украйна.

Във Виетнам Путин заяви, че Русия може да помогне в изграждането на мощности за втечняване на газ в страната, както и да доставя свой втечнен природен газ на страната. Двете страни обещаха да разширят инвестиционните връзки в областта на енергетиката и да засилят сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността.

Според съвместното изявление сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността играе "специална роля" в отношенията между двете страни. Виетнам отдавна е основен купувач на руски военни оръжия. 

Виетнам и Русия "скоро ще разгърнат" големи инфраструктурни, железопътни, вътрешноградски железници и проекти за възобновяема енергия във Виетнам, се посочва в изявление на уебсайта на виетнамското правителство, в което се цитира среща между Путин и министър-председателя Фам Мин Чин. Двете правителства ще създадат "благоприятни условия за бизнеса за разширяване на инвестициите и ефективно правене на бизнес в земите на другата страна", се казва в съобщението.

През септември САЩ и Виетнам повишиха нивото на връзките си до всеобхватно стратегическо партньорство, което е най-високото ниво на дипломатически отношения във Виетнам.