Nvidia стана най-ценната компания в света, като AI ралито ще продължава

Акциите са поскъпнали с повече от 170% през 2024 г., добавяйки повече от $2 трилиона към пазарната си капитализация

07:17 | 19 юни 2024
Обновен: 08:02 | 19 юни 2024
Автор: Субрат Патнайк и Кармен Рейнике
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безмилостното рали на Nvidia Corp. издигна пазарната капитализация на полупроводниковия гигант спрямо неговите  технологични конкуренти, помагайки му да спечели титлата на най-ценната компания в света, докато вълната от изкуствен интелект продължава.

Акциите поскъпнаха с 3,5% и затвориха на $135,58 за акция във вторник, поставяйки пазарната стойност на компанията на около $3,3 трилиона и я катапултираха над тези на Microsoft Corp. и Apple Inc. Най-скъпите акции се бориха цял месец за първа позиция, като най-накрая Nvidia изпревари и двамата си големи технологични конкурента.

По-рано през месеца Nvidia надмина Apple по пазарна стойност за първи път от 2002 г. насам и двете си разменяха позициите през последните дни. Миналата седмица Apple също изпревари Microsoft, за да се търгува на първо място за кратко.

Мястото на върха е още едно напомняне, че AI е основният фокус на много инвеститори. Nvidia се смята за най-големият и най-ранният бенефициент на технологията, тъй като доминира на пазара със своите силно търсени чипове, които помагат на центровете за данни да изпълняват сложни изчислителни задачи, изисквани от AI приложения. Търсенето на неговите ускорители H100 нараства и помогна за увеличаване на продажбите на производителя на чипове с повече от 125% миналата година.

Microsoft, от своя страна, също се смята за ранен победител в AI, като се има предвид неговата инвестиция и партньорство с OpenAI, която създаде ChatGPT. И тази седмица акциите на Apple поскъпнаха, след като производителят на iPhone най-накрая разкри плана си за използване на технологията, успокоявайки най-накрая инвеститорите.

„Вярваме, че през следващата година надпреварата за пазарна капитализация от 4 трилиона долара в технологиите ще бъде в центъра на Nvidia, Apple и Microsoft“, пише Даниел Айвс, анализатор в Wedbush Securities.

Ръстът на цената на акциите на Nvidia направи съоснователя и главен изпълнителен директор Дженсън Хуанг един от най-богатите хора в света. Нетното му богатство се покачи с близо 75 милиарда долара от началото на годината до 119 милиарда долара, което го поставя на 12-то място в индекса на милиардерите на Bloomberg. Това е най-голямата печалба сред колегите му милиардери.

Инвеститорите, заедно с Хуанг, твърдят, че Nvidia е повече от производител на чипове.

„Те не просто продават чипове, те продават системи“, каза Майкъл Липърт, вицепрезидент и портфолио мениджър в Baron Capital Inc., в интервю, посочвайки собствения софтуер и екосистемата за разработка на компанията.

Бързото изкачване на Nvidia до върха беше рекордно, тъй като компанията е една от малкото фирми, които са демонстрирали значителен ръст на приходите от AI. Акциите са поскъпнали с повече от 170% през 2024 г. до затварянето във вторник, добавяйки повече от $2 трилиона към пазарната си капитализация.

„GPU чиповете на Nvidia са по същество новото злато или петрол в технологичния сектор, тъй като все повече предприятия и потребители бързо се насочват по този път с 4-та индустриална революция, която напредва“, каза Айвс.