Шефовете говорят по-малко за ESG и климат след година на културни войни

Има повече контрол от всякога върху ESG. Компаниите също се страхуват, че може да са твърде амбициозни и не могат да подкрепят ангажиментите си

20:30 | 28 май 2024
Автор: Даша Афанасиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ESG беше една от топ темите за почти всеки висш ръководител в бизнеса само преди няколко години.

Сега, уморени от критики от активисти от двете страни на политическия спектър, много изпълнителни директори решиха да млъкнат – особено в САЩ.

Bloomberg разгледа внимателно преписи на финансовите презентации на 100-те най-големи европейски и американски търгувани компании през последния сезон на отчетите и установи рязък спад в препратките към екологични, социални и управленски въпроси.

Изменението на климата и свързаните с него термини са генерирали 269 споменавания в САЩ досега през това тримесечие – повече от 60% по-малко от година по-рано. В един конкретен пример, преди година на годишната среща на JPMorgan Chase & Co., главният изпълнителен директор Джейми Даймън цитира „сложността на климата“ като проблем, пред който е изправена неговата банка, говорейки за „неразривните връзки между икономическия растеж, енергийната сигурност и изменението на климата." В тазгодишното си обръщение Даймън се фокусира върху войните, геополитиката, технологиите и изкуствения интелект, като изменението на климата се споменава само по време на сесията за въпроси и отговори.

За европейските компании изменението на климата е споменато 671 пъти досега през текущия сезон на отчетите, около една десета по-малко от преди година.

Правата на човека и техните синоними са получили 71 споменавания досега през това тримесечие в САЩ, в сравнение със 129 преди година. Популярността на термина в Европа обаче нараства от 58 споменавания през второто тримесечие на миналата година до 104 този път.

„Компаниите се притесняват да не бъдат съдени и нападнати от републиканските акционери и служители на държавно ниво“, каза Марсела Пинила, директор на отдела за устойчиво инвестиране в Zevin Asset Management. „Приказките против ESG продължават. Така че компаниите модерират посланието си.“

В САЩ републикански политици и консервативни групи започнаха поредица от правни предизвикателства срещу социално отговорни корпоративни политики, главно на базата на това, че те нарушават задължението за максимизиране на възвръщаемостта или се преследват по подмолен начин.

Междувременно в световен мащаб компаниите са изправени пред нарастващ натиск да докажат, че техните изявления за климата са точни или рискуват да бъдат оспорени от екологични и потребителски активисти, инвеститори и власти. Миналата година видовете колективни искове, които отдавна подхранваха съдебни спорове в САЩ, станаха достъпни в Европейския съюз, позволявайки на потребителите да наказват компании за подвеждащи и неспазвани екологични обещания.

„Има повече контрол от всякога върху ESG. Компаниите също се страхуват, че може да са твърде амбициозни и не могат да подкрепят ангажиментите си“, добави Пинила.

Разнообразие

Когато Върховният съд на САЩ отхвърли утвърдителните действия за разнообразието на студентите в колежите на нацията миналата година, това стимулира правно нападение срещу програмите за корпоративно разнообразие. В резултат на това някои компании намаляват инициативите за разнообразие, справедливост и приобщаване на кадри известни като DEI, докато други се отказват напълно. Много други набързо преконфигурират своите политики, като бизнесът процъфтява за адвокати, които са специализирани в темата.

Разнообразието и свързаните с него термини генерираха 121 споменавания сред най-големите регистрирани групи в Америка през текущото тримесечие, което е спад от 244 преди година.

Не всички компании се отказват от политиките си за ESG, дори и да изглежда така, според Луис Иву, съосновател на консултантската компания Purpose Union.

Докато малък брой се фокусират по-малко върху проблемите, все още има по-голяма група компании, които са ангажирани и „виждат тези проблеми като ключова част от изграждането на репутация“, каза той.