Израел засилва операцията в Рафах и обяви, че 1 милион цивилни са се евакуирали

Преговорите за примирие и освобождаване на заложниците до голяма степен са в застой

16:16 | 24 май 2024
Автор: Алиса Оденхаймер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел разширява военните си операции в Рафах срещу „Хамас“ и заявява, че 1 млн. цивилни граждани вече са се изнесли от града в южната част на Газа. 
„Засилваме усилията си в Рафах“, заяви министърът на отбраната Йоав Галант в четвъртък.  „Тази операция ще се разраства, с повече сили на земята и повече сили от въздуха“.

Според военния говорител Даниел Хагари Израел действа внимателно и прецизно, на фона на опасенията на САЩ и други държави относно заплахата за местното население.

В града, който граничи с Египет, е имало около 1,4 млн. цивилни, преди израелските военни да започнат да ги призовават да се изнесат в началото на май. Повечето от тези хора избягаха оттам след избухването на войната между Израел и "Хамас" през октомври - нещо, което Израел насърчаваше, тъй като първоначално силите му се концентрираха върху северните части на ивицата Газа.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обеща да позволи на цивилните да се евакуират преди сухопътната атака срещу Рафах, която Израел описва като последния бастион на „Хамас“. Според израелски официални лица там се намират няколко хиляди бойци и висши ръководители на ислямистката групировка, както и държани от нея заложници.

Въпреки това операцията е много спорна, тъй като много от съюзниците на Израел искат от него да се съгласи на прекратяване на огъня и твърдят, че условията в районите, в които цивилните са помолени да се преместят - като палатковите лагери северно от Рафах - са ужасни.

Израелските войски действат предимно в покрайнините на Рафах, но се придвижват все по-навътре в града, тъй като все повече цивилни напускат града.

Напредването идва в момент, когато Израел заяви, че ще поднови преговорите за прекратяване на огъня с „Хамас“, след като видеоклип в социалните мрежи, показващ отвличането на израелски войници, предизвика обществен протест. Кадрите напомниха на Израел за заложниците, които остават в плен в Газа след отвличането им по време на атаката на „Хамас“ на 7 октомври, която предизвика продължаващия конфликт. 

„Ще постигнем целите си да ударим „Хамас“ много силно, да отречем военните му възможности до степен, че да създадем всички условия, за да улесним връщането на заложниците“, заяви Галант, говорейки от военноморски кораб край бреговете на Газа.

Преговорите за примирие и освобождаване на заложниците до голяма степен са в застой, тъй като „Хамас“ иска прекратяването на огъня да бъде постоянно. Израел твърди, че то може да продължи само няколко седмици, защото войната трябва да продължи, докато „Хамас“ не бъде унищожен или не се предаде.

Галант се присъедини към военноморски патрул, за да направи преглед на военните усилия, както и на морските доставки на хуманитарна помощ за палестинските цивилни, каза той.

По-рано тази седмица главният прокурор на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на Галант, както и на Нетаняху и лидерите на „Хамас“ по обвинения във военни престъпления. Израелски официални лица и САЩ заявиха, че ходът срещу премиера и неговия министър на отбраната е възмутителен и излиза извън компетенциите на МНС.

Бойците на „Хамас“ убиха около 1200 души в южната част на Израел и взеха 250 заложници при нападението си на 7 октомври от Газа. По данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването Израел е убил повече от 35 000 души с въздушната и сухопътната си офанзива на палестинската територия.

„Хамас“ се счита за терористична организация от САЩ и Европейския съюз.