Петролът се покачва, след като Израел обеща да отговори на атаката на Иран

Brent се изкачи към $91 за барел след скромен спад в понеделник, докато West Texas Intermediate беше над $86

09:30 | 16 април 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши, тъй като Израел обеща да отговори на безпрецедентна атака от Иран, поддържайки напрежението в Близкия изток.

Глобалният бенчмарк Brent се изкачи към $91 за барел след скромен спад в понеделник, докато West Texas Intermediate беше над $86. Висши израелски военни заявиха, че страната им няма друг избор, освен да отговори на удара на Техеран през уикенда, въпреки че европейски и американски служители призоваха за сдържаност.

Фокусът на търговците сега се измества към естеството и времето на следващия ход на Израел. Западните и арабските държави се опитват да убедят премиера Бенямин Нетаняху, че една агресивна реакция срещу нападението на Иран би навредила на интересите на Израел. Близкият изток представлява около една трета от световните доставки на суров петрол.

Възможността за директен отговор от Израел „означава, че тази несигурност и напрежение ще продължат доста време“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини за ING Groep NV в Сингапур. „Колкото по-голяма ескалация виждаме, толкова по-вероятно е доставките на петрол от региона да бъдат засегнати.“

Петролът поскъпна тази година, като съкращенията на доставките от ОПЕК+ и повишените геополитически рискове в Русия и Близкия изток повдигнаха цените. Потреблението също е с добри темпове във водещите икономики, като данните от вторник показват, че растежът на Китай през първото тримесечие надмина очакванията, тъй като търсенето на петрол се увеличи. Освен това има признаци на сила в някои продукти, включително бензина в САЩ.

Времевите спредове остават повишени, което сочи към затегнати пазарни условия, докато бичите кол опции, които печелят от поскъпване, са с премия спрямо противоположните путове. Спредът декември-декември на сорта Brent – разликата между договора за последния месец на тази година и следващия – е нараснал с повече от 6 долара за барел в обратно контанго. Това е увеличение от по-малко от $3 в началото на януари.

Поскъпването на петрола - Brent сега е с почти 18% по-висок тази година - дойде въпреки стабилното укрепване на щатския долар, като индикаторът на Bloomberg за валутата се покачи до най-високото ниво от средата на ноември. Обикновено това може да бъде насрещен вятър за суровините, включително суровия петрол.