СТО удължава мораториума върху тарифите за електронна търговия с две години

Около 25% от цялата световна търговия сега се извършва цифрово и се очаква да продължи да расте по-бързо от традиционната търговия със стоки през следващото десетилетие

18:02 | 2 март 2024
Автор: Хорхе Валеро, Шрути Шриваставa, Ерик Мартин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната търговска организация се съгласи да удължи мораториума върху тарифите за електронна търговия за две години след маратонски преговори в Абу Даби, като същевременно не успя да осигури сделки по други спорни търговски въпроси, включително намаляване на субсидиите за селското стопанство и рибарството.

Говорейки на заключителната сесия, генералният директор Нгози Оконджо-Ивеала нарече СТО „източник на устойчивост“ в свят, разтърсен от геополитически сътресения. Тя насърчи преговарящите да продължат дискусиите по недовършената работа.

Като допълнение към предизвикателствата на 13-то двугодишно министерско заседание на базираната в Женева институция са десетките избори тази година в големите икономики, като действащите политици от Брюксел до Ню Делхи изпитват натиск от фермери, шофьори на камиони и други работници, протестиращи за облекчаване на инфлацията и чуждестранната конкуренция.

В началото на седмицата „казах, че опитите за постигане на постижения при тези насрещни ветрове ще бъдат трудни“, каза Оконджо-Ивеала, чийто мандат изтича през август 2025 г., по време на пресконференция. „Не постигнахме всичко, което искахме, но това, което постигнахме, мисля, че беше доста невероятно.“

Преговорите приключиха след полунощ, след като продължиха 16 часа в петък, и постигнатият в последния момент пакт за запазване на мораториума за електронна търговия до 2026 г. беше най-важният пробив. Това също изненада някои наблюдатели, които чуха служители на Европейския съюз да казват само минути преди обявяването на проектоспоразумението, че едноседмичните преговори вървят към пълен провал.

И все пак, неразбирателството по отношение на селското стопанство и рибарството може да подновят критиките, че почти 30-годишната СТО - само с две големи многостранни споразумения на свой ред - не е в състояние да посредничи за необходимия консенсус между своите 166 членове, докато световната икономика се разпада на съперничещи си блокове и войните в Украйна и Газа прекъсват международната търговия.

„Ясно е, че често е трудно да се постигне консенсус“, каза Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия по търговията. „Въпреки това бяхме много близки и има желание и решителност на огромното мнозинство от членовете да продължат преговорите до успех.“

Индия, Индонезия и Южна Африка сигнализираха, че се противопоставят на подновяването на мораториума за електронна търговия, но в крайна сметка го подкрепиха. Те са сред страните, които се притесняват от загубата на контрол върху потоците от данни, както и от пазарното господство на американските големи технологични компании.

Безтарифен интернет

Около 25% от цялата световна търговия сега се извършва цифрово и се очаква да продължи да расте по-бързо от традиционната търговия със стоки през следващото десетилетие. Проблемът, пред който е изправена СТО, е как да се справи с това, че някои правителства искат правомощията да събират мита от нарастващите сектори на онлайн търговията, които са трудни за проследяване и измерване през границите.

Сред въпросите, повдигнати в днешната сделка за електронна търговия, е дали това ще бъде последното двугодишно удължаване.

„Съгласихме се да удължим с дата за приключване на мораториума в края на този период, но това дава достатъчно време, достатъчно предизвестие, така че бизнесът да има време да се приспособи“, каза Оконджо-Ивеала.

Бизнес групи предупредиха, че изтичането на мораториума ще доведе до широко разпространена несигурност и ще повиши разходите.

„Облекчение е да видя, че мораториумът оцелява“, каза Тифани Смит, вицепрезидент по глобалната търговска политика в Националния съвет за външна търговия във Вашингтон. „Колапсът му би бил значителен удар върху базираната на правила система за търговия.“

Преговорите надхвърлиха планирания край в четвъртък вечерта, като Индия се оказа в центъра на най-спорните дискусии. Делегатите казаха, че най-многолюдната нация в света блокира споразумението за мораториума за електронна търговия, освен ако не постигне една от основните си цели - отстъпки за субсидии за техните фермери, за да посрещнат нуждите си от продоволствена сигурност.

Влизайки в преговорите, Индия каза, че нейният основен приоритет е възраждането на седемчленния апелативен орган на СТО, който САЩ деактивираха в края на 2019 г., като блокираха назначения на свободни места. Тази седмица нямаше напредък в коригирането на това, въпреки че членовете потвърдиха целта си да намерят решение до края на годината, за да се справят с тази част от тяхната осакатена система за разрешаване на спорове.

„Чувстваме се тъжни, че някои страни все още възпрепятстват значителни резултати, които можеха да помогнат на по-слабо развитите и развиващите се страни да спечелят доверие в работата на СТО“, каза индийският министър на търговията Пиюш Гоял пред репортери тази седмица. „Съжаляваме, че дневният ред на някои големи корпорации надделява над общественото благо.“