Петролът се стабилизира преди месечния доклад на ОПЕК

ОПЕК+ планира да реши в началото на следващия месец дали да удължи намаляването на добива на петрол през второто тримесечие

09:30 | 13 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът беше стабилен преди пазарните перспективи от ОПЕК, докато търговците също наблюдаваха развитието във войната Израел-"Хамас".

Сортът Brent се търгуваше над 82 долара за барел, след като завърши малко по-ниско в понеделник, докато WTI беше близо до 77 долара, след като ограничи най-дългата си серия от дневни печалби от септември. Месечният доклад на Организацията на страните износителки на петрол ще хвърли светлина върху глобалните баланси, докато картелът и съюзниците ограничават производството. Morgan Stanley наскоро повиши ценовите си цели, позовавайки се на фактори, включително по-доброто от очакваното спазване на съкращенията от страна на ОПЕК.

В Близкия изток напрежението остава високо. Израел нанесе удари по Рафа в ивицата Газа във войната си срещу "Хамас", въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън настоя за шестседмична пауза в боевете. Подкрепяните от Техеран бунтовници хути в Йемен продължават да обстрелват корабите в Червено море, прекъсвайки корабоплаването.

Междувременно Европейският съюз предложи нови търговски ограничения за около две дузини фирми, включително три базирани в Китай, обвинени в подкрепа на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Докато компаниите се занимават предимно с технологии и електроника, планът следва западните нации, които предприемат по-твърда линия за налагане на таван на цените на руския суров петрол.

Тази година петролът се търгува в диапазон от 10 долара за барел, като нервността около конфликта в Близкия изток и съкращенията на доставките от ОПЕК бяха компенсирани от големия добив извън групата и несигурната перспектива за търсенето. Китай, най-големият вносител, е подложен на повсеместен дефлационен натиск, докато Goldman Sachs Group Inc. подчертава рисковете за потреблението.

Алиансът ОПЕК+ планира да реши в началото на следващия месец дали да удължи намаляването на добива на петрол през второто тримесечие. Преди това Ирак заяви, че доставките му вече са в съответствие с по-ранното споразумение на групата, докато ОАЕ заявиха, че се ангажират да работят с алианса, за да осигурят стабилност на пазара.

Това, което представлява интерес за пазара, е „какво ще решат да направят ОПЕК+ с техните доброволни съкращения на доставките, които изтичат в края на март“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини за ING Groep NV в Сингапур. „Нашият баланс показва, че пазарът ще има излишък през второто тримесечие на 2024 г., ако групата не успее да прехвърли част от тези съкращения.“

След прогнозата на ОПЕК, Международната агенция по енергетика ще публикува съответното си мнение в четвъртък. Обемите на търговията в Азия също вероятно ще бъдат слаби във вторник, тъй като много пазари са в почивка за празниците по случай Лунната Нова година.