Инвестиционното банкиране продължава да тежи на Deutsche Bank

Най-големите бизнеси на Deutsche Bank, включително инвестиционната банка, продължават да бъдат в ущърб на възвръщаемостта на акционерите

20:04 | 25 октомври 2023
Автор: Крис Хюз
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сривът през март на акциите на Deutsche Bank AG, предизвикан от опасенията, че тя ще бъде следващата жертва на банковата криза в САЩ, вече е далечен спомен. В сряда германският кредитор заяви, че е в толкова добро състояние, че може да си позволи да ускори изплащането на суми на акционерите. Но най-големите бизнеси на Deutsche Bank, включително инвестиционната банка, продължават да бъдат в ущърб на възвръщаемостта на акционерите. Главният изпълнителен директор Кристиан Шейвинг все още има да решава проблеми с приходите и разходите.

Връщането на парични средства изглежда приемливо, като се има предвид, че съотношението на основния капитал от първи ред на Deutsche Bank - мярка за финансова стабилност - в края на септември беше 14%.

Съставният ръст на приходите от 2021 г. насам изпреварва целта, а съотношението между разходите и приходите е намаляло. Банката смята, че до края на 2025 г. може да бъде освободен капитал в размер на около 3 млрд. евро. Анализаторите на JPMorgan Chase & Co. прогнозират, че през 2024 г. и 2025 г. ще бъдат извършени обратни изкупувания на акции на обща стойност 1 млрд. евро. За сравнение, пазарната капитализация е 21 млрд. евро.

И все пак възвръщаемостта на материалния капитал на Deutsche Bank е едва 7% при цел от 10%, заложена за 2025 г. Възвръщаемостта, генерирана от инвестиционната банка и частната банка, които осигуряват две трети от приходите, възлиза на едва 6%. Инвеститорите ще искат това число да бъде устойчиво по-високо.

Инвестиционната банка на Deutsche Bank е доминирана от търговията с фиксирана доходност и валута. Данните за третото тримесечие не донесоха разочарованието, което посрещна резултатите на конкурента Barclays Plc, въпреки че германската компания очаквано се бореше да достигне силните си резултати от 2022 г. Така наречената дейност по иницииране и консултиране, която работи по сделки и привлича дългово и капиталово финансиране, показва здравословен подем. Въпреки това, с приходи от 941 млн. евро от началото на годината досега, този франчайз представлява малка част от деветмесечните приходи на звеното за инвестиционно банкиране в размер на 7,3 млрд. евро.

Приходите на Deutsche Bank от сливания и придобивания и финансиране вече са близки до миналогодишните

Общата картина е, че инвестиционната банка на Deutsche Bank се бори да увеличи приходите си, докато разходната база остава стабилна. Това отразява края на бичия пазар на облигации и сравнително малкия принос на инициирането и консултирането. Има ясен потенциал за по-добри резултати в областта на сливанията, придобиванията и корпоративните финанси. През 2021 г. като цяло тя генерира приходи от около 2,6 млрд. евро, а възвръщаемостта на инвестиционната банка от материалния капитал е 9%.

Ако корпоративната активност се възстанови и създателите на сделки на Deutsche Bank заемат по-голям дял от портфейла с такси, това би направило впечатление - не на последно място, тъй като приходите от иницииране и консултиране би трябвало да нарастват по-бързо от свързаните с тях разходи.

Така стигаме до неотдавнашното придобиване на британския брокер Numis. Сделката допълва необичайния модел на Deutsche Bank в областта на акциите, който се фокусира върху обслужването на корпорации и е почти изцяло лишен от търговия (като запазва проучванията). Възможността тук е да се използват връзките на Numis с ръководители от Обединеното кралство, за да се продава по-широк набор от услуги. Проблемът е, че целевата клиентска база вече купува неща като валутно хеджиране от конкуренцията. Освен това управителните съвети в Обединеното кралство не са известни със своята амбициозност в областта на сливанията и придобиванията. Синергията на приходите там няма да изисква много усилия.

Банковите акции на Deutsche Bank изостават от другите банки

Тук идва частната банка. Тя се развива силно и през последните 12 месеца е с най-голям принос за приходите, благодарение на силния растеж в страната. Въпреки това раздутото съотношение на разходите към приходите от 78% ограничава приноса към крайния резултат. Deutsche Bank трябва да покаже, че може да поддържа растежа, без да се налага да плаща толкова много за него.

Акциите на Deutsche Bank се търгуват на цена, по-ниска от 40% от балансовата им стойност, което е крайно недостатъчно дори за европейска банка и е малка част от нивото на аналогичните банки в САЩ. Без силна капиталова база банката има ограничени възможности. Шейвинг все още трябва да покаже, че може да направи нещо повече от това да го върне на акционерите.

Крис Хюз е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ сделки. Преди това е работил за Reuters Breakingviews, Financial Times и Independent.