Toshiba става частна компания след оферта за изкупуване за 13,5 милиарда долара

Японският гигант Toshiba ще сложи край на своята 74-годишна история на борсата

09:01 | 21 септември 2023
Обновен: 09:27 | 21 септември 2023
Автор: Юки Фурукава и Таро Фюз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Успешното предложение на фонда за частен капитал Japan Industrial Partners Inc. за Toshiba Corp. проправя пътя за изкупуване на стойност 2 трилиона йени (13,5 милиарда долара), което ще сложи край на 74-годишната история на групата за електроника като регистрирано дружество, което се търгува на пазара.

Toshiba, чиито корени датират от 1875 г., обяви в четвъртък, че ръководеният от JIP консорциум сега държи 78,65% от всички акции. Това разчиства пътя за местния фонд да окаже натиск върху останалите акционери и да поеме пълния контрол върху компанията в това, което се очаква да бъде най-голямата сделка в Япония тази година.

Изваждането на базираната в Токио компания от борсата в Токио би приключило едно проблемно десетилетие във фирмата, белязано от скандал, осакатяващи загуби и сблъсъци с акционери активисти, които забавиха способността на компанията да прави иновации.

Проблемите с управлението обаче може да продължат да съществуват. Кредиторите на Toshiba искат отстраненият главен оперативен директор Горо Янасе да поеме водеща роля в управлението, казаха хора, запознати с въпроса. Янасе се оттегли по-рано тази година, за да поеме отговорност за неуместни искове за разходи за развлечения. Но той изигра важна роля в проправянето на пътя за сделката и има опит в бизнеса с ядрена енергия на Toshiba - ключ към всеки обрат в съдбата на компанията, казаха хората.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. и други банки, финансиращи изкупуването чрез заеми от 1,2 трилиона йени, също настояват за свои собствени представители на ръководни позиции, казаха хора, които пожелаха да не бъдат назовавани, тъй като въпросът е личен. В компанията има опозиция срещу завръщането на Янасе и назначението може да не се състои, казаха хората.

Представител на Toshiba каза, че към момента нищо не е решено, добавяйки, че JIP и Toshiba ще обсъдят управленската структура на компанията след свалянето от борсата.

Дългият тръжен процес остави изобретателя на първия лаптоп в света и на флаш паметта в неизвестност по време на година на промяна в целия сектор, предизвикана от нарастващия интерес към изкуствения интелект. Междувременно филиалът на Toshiba за чипове Kioxia Holdings Corp. изостана още повече от пазарните лидери Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc., докато преговорите за сливане с бизнеса с флаш памети на Western Digital Corp. се проточиха.

Ръководителите и кредиторите на Toshiba казаха, че сделката ще позволи на Toshiba да се съсредоточи върху по-дългосрочна стратегия. Компанията, чийто бизнес включва атомни електроцентрали, полупроводници, батерии и твърди дискове, смени трима президенти през последните три години.

Някога прославена за своите технологични пробиви, Toshiba плати най-голямата санкция в Япония за фалшифициране на финансови отчети през 2015 г. След това претърпя катастрофално нахлуване в ядрения бизнес, което я принуди да отпише 6,3 милиарда долара и да продаде своята перла в короната -  бизнеса с чипове за памет, реорганизиран като Kioxia. Тя също така отдели своите подразделения за медицинска апаратура, домакински уреди и телевизионни операции.

Активисти започнаха да обикалят проблемната компания и през 2021 г. тя обяви планове за разделяне на три звена, само за да преразгледа този план в полза на двупосочно разделяне през 2022 г. Главният изпълнителен директор по това време подаде оставка, за да поеме отговорността за хаоса, след което бордът започна да набира оферти компанията да стане частна.