Индия и Канада си разменят дипломатически удари заради обвинения в убийство

Търговските преговори с Канада ще продължат да бъдат замразени, докато не бъдат решени "някои политически събития", твърди индийски правителствен служител

14:52 | 19 септември 2023
Автор: Ранди Тхантън-Найт, Рагини Саксена
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо. Снимка: Кристофър Гудни/Bloomberg обвинения в убийство
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо. Снимка: Кристофър Гудни/Bloomberg обвинения в убийство

Индия отхвърли обвиненията на министър-председателя Джъстин Трюдо, че нейни правителствени агенти стоят зад убийството на виден сикхски лидер в Канада, и предприе действия за експулсиране на канадски дипломат в нов спад на връзките между двете страни. 

"Твърденията за участие на правителството на Индия в какъвто и да е акт на насилие в Канада са абсурдни и немотивирани", се казва в изявление на Министерството на външните работи на страната във вторник. 

Трюдо заяви, че има "достоверни твърдения" за участието на Индия в убийството. "Канада е заявила дълбоката си загриженост пред висшите служители на индийското правителство, отговарящи за разузнаването и сигурността", заяви Трюдо в понеделник в Камарата на общините в Отава. 

"Всяко участие на чуждо правителство в убийството на канадски гражданин на канадска земя е неприемливо нарушение на нашия суверенитет", каза той.

Трюдо заяви, че е изразил тези опасения "лично и директно" с индийския министър-председател Нарендра Моди в рамките на срещата на Групата на 20-те миналата седмица в Ню Делхи. Моди използва неофициалния обмен на мнения, за да разкритикува канадското правителство за това, че уж позволява на сикхски сепаратистки групи да действат в страната.  

Канадският министър-председател заяви пред законодателите, че правителството му ще окаже натиск върху Индия да сътрудничи при разследването на стрелбата по Хардип Сингх Ниджар на 18 юни пред храм в Британска Колумбия. Ниджар се застъпваше за независима сикхска държава в Северозападна Индия и смъртта му предизвика протести сред поддръжниците на сепаратисткото движение, които твърдяха, че индийското правителство стои зад убийството. 

Мелани Жоли, външният министър на Канада, заяви, че е изгонила високопоставен индийски дипломат, без да дава повече подробности. В ответна реакция Индия привика във вторник канадския върховен комисар, за да предаде решението за експулсиране на високопоставен дипломат, базиран в южноазиатската страна. 

Джон Киртън, директор на Изследователската група на Г-20 към Университета в Торонто, заяви, че между канадската и индийската делегация на срещата на върха в Ню Делхи е имало усещане за студенина. Отношенията между двете страни "в момента са в много тежка ситуация", каза той. "Въпросът е изключително сериозен, но на този етап все още е в сферата на обвиненията".

Изострянето на връзките заплашва да провали плановете за търговско споразумение в началния им етап. Тази година двете страни заявиха, че очакват да се споразумеят за търговски пакт до края на 2023 г., но той беше отложен преди срещата на върха на Г-20. Миналата седмица Канада отложи търговска мисия в Индия през октомври. 

Според високопоставен индийски правителствен служител търговските преговори с Канада ще продължат да бъдат замразени, докато не бъдат решени "някои политически събития". 

Макар че Канада дори не попада сред 20-те най-големи търговски партньори на Индия, всеки срив в търговските преговори ще бъде удар за Индия, която се опитва да се позиционира в световен мащаб като алтернатива на Китай във веригата за доставки. През 2022 г. Индия е имала търговски излишък от 2,87 млрд. долара с Канада.

Напрежението между двете страни може да представлява проблем за президента на САЩ Джо Байдън. Той се опитва да ухажва Моди, тъй като Вашингтон се стреми да сформира обединен фронт на държави, които да се противопоставят на настъпателността на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Администрацията на Байдън също така е заета с опити да възстанови връзките със съседна Канада, които бяха обтегнати при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

САЩ са "дълбоко обезпокоени" от обвиненията, разкрити от Трюдо, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън в изявление, изпратено по електронната поща. "Изключително важно е разследването на Канада да продължи и извършителите да бъдат изправени пред съда", каза Уотсън. 

Халистан
В центъра на влошените двустранни връзки е сикхското население в Канада - едно от най-големите извън щата Пенджаб в Индия, и исканията му за отделна родина. Индийски официални лица отдавна твърдят, че Канада се отнася твърде благосклонно към сикхските сепаратисти.

"Фактът, че канадски политически фигури открито изразяват симпатии към такива елементи, остава въпрос на дълбока загриженост", се казва в изявлението на Министерството на външните работи от вторник. 

През последните години някои от протестите на тези сикхски групи се съсредоточиха върху дипломатическата мисия и консулствата на Индия в Канада. Ню Делхи окачестви демонстрацията през юни пред своята Върховна комисия като "нападение" и заяви, че антитерористичната ѝ агенция води разследване.

Индия е особено загрижена за забранената сепаратистка група, която през 80-те и 90-те години на ХХ век се бори за създаване на независима държава, наречена Халистан. 

Движението влезе в заглавията на вестниците по-рано тази година, когато самопровъзгласилият се проповедник Амритпал Сингх призова последователите си да го възобновят. По-късно той беше арестуван след издирване, но движението "Халистан" продължава да намира известна подкрепа сред сикхската диаспора, особено в Обединеното кралство, Австралия и Канада.