Септемврийски вълни от корпоративен дълг заливат световните пазари

Най-малко 40 фирми се включиха във висококачествени дългови пазари по целия свят във вторник, преди ключовите публикации на икономически данни и политически решения на централните банки

09:01 | 6 септември 2023
Обновен: 09:07 | 6 септември 2023
Автор: Джосяна Джошуа и Шри Тейлър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните дългови пазари са препълнени с нови сделки в началото на септември, като компаниите с инвестиционен клас бързат да заключат разходите по заемите, преди централните банкери да могат да ги повишат допълнително.

Най-малко 40 фирми се включиха във висококачествени дългови пазари по целия свят във вторник, преди ключовите публикации на икономически данни и политически решения на централните банки по-късно през месеца. Около половината от тези сделки - или над 36 милиарда долара нови облигации - бяха продадени в САЩ, което го прави най-натоварената сесия по отношение на брой сделки и дневно предлагане досега тази година, според данни, събрани от Bloomberg.

BHP Billiton и Philip Morris International Inc. са сред тези, които направиха сделки в САЩ след празника на Деня на труда, докато банките се откроиха на видно място в бурната активност на азиатския първичен пазар. Междувременно предприятията в еврозоната са продали поне 18,7 милиарда евро дълг във вторник, като прогнозата за обема за седмицата е над 25 милиарда евро.

„Очаквам компаниите да се опитват да изпреварят всякакви икономически данни, които повишават доходността на държавните облигации на САЩ“, каза Уини Сисар, глобален ръководител на кредитната стратегия в CreditSights.

Ранната вълна от емитиране за месеца идва след скорошно забавяне, свързано както с обичайните летни тенденции в северното полукълбо, така и с неотдавнашното покачване на доходността на държавните облигации на САЩ. Но със септември идва силен сезонен прецедент за емитиране, според Сисар, особено за инвеститорите, които вярват, че политиците са близо до заявка за победа срещу лепкавата инфлация на потребителските цени.

Паричните мениджъри от BlackRock Inc. до Pacific Investment Management Co. започват да се обзалагат, че цикълът на затягане на Федералния резерв най-накрая приключва, повтаряйки подобно мнение на световните финансови пазари. Компаниите се стремят да се възползват максимално от положителното настроение, докато могат, особено преди важни събития като предстоящото обявяване на данните за инфлацията в САЩ и срещата на Фед на 20 септември.

В САЩ BHP оцени 4,75 милиарда долара нов дълг в сделка от пет части на първостепенни необезпечени облигации, като частта от предлагането с най-дълга дата – 30-годишна облигация – дава 1,25 процентни пункта над държавните облигации. Philip Morris също се спря на пазарите за сделка от три части на стойност 2,35 милиарда долара във вторник.

Приливът на свежо предлагане с инвестиционен клас, заедно със скока на цените на петрола, помогнаха да се повиши доходността на държавните облигации.

Тази активност е в контраст с по-приглушения старт във вторник за американските финансови пазари с ливъридж. Heartland Dental планира да продаде допълнителни $100 милиона от своите 10,5% облигации с падеж през 2028 г., докато Sally Beauty Holdings Inc. започва сделка за промяна на цената на срочен заем. Все пак инвеститорите се подготвят за вълна от нови емисии през следващите седмици, повече от 15 милиарда долара от които са обвързани с изкупувания с ливъридж.

За Дейвид Кнутсън, старши инвестиционен директор в Schroder Investment Management, потокът от ново предлагане на американски дълг „ще продължи да се излива, докато пазарът не бъде наводнен“, тъй като инвеститорите стават все по-приемащи идеята за меко кацане на водещата икономика в света. Тази „вяра може и оказва влияние върху мислите и поведението на пазара“, каза той.

Проучване на банкери, които гарантират сделките, прогнозира, че през септември ще бъдат емитирани 120 милиарда долара дълг на САЩ, голяма част от които се очаква да бъдат продадени през следващите няколко дни.

Издаването вече се е увеличило в цяла Европа, като близо 48 милиарда евро дълг са продадени от компании и финансови фирми в региона през последните две седмици, според данни, събрани от Bloomberg. Въпреки това европейските кредитополучатели вероятно ще трябва да предложат на инвеститорите по-добри условия по облигациите на фона на потенциална рецесия в този регион.

„САЩ се противопоставят на икономическата гравитация, която дърпа надолу Китай и Европа“, каза Натсън. „Първичният пазар има тенденция да произвежда предлагане, докато търсенето на инвеститорите не бъде наситено. Като се има предвид колко ниска е волатилността и тесните кредитни спредове, бих очаквал предлагането да продължи, докато пазарът не бъде наситен.”