Промяната в приоритетите на Саудитска Арабия тласка резервите до дъното от 2009 г.

След неочакваната печалба от петрола от миналата година, Саудитска Арабия е изложена на риск отново да има бюджетен дефицит след първия си излишък от почти десетилетие

19:15 | 29 август 2023
Автор: Абир Абу Омар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Чуждестранните резерви на Саудитска Арабия спаднаха с над 16 милиарда долара миналия месец, тъй като кралството заделя по-малко за централната банка и насочва по-голям дял от своето петролно богатство в по-рискови холдинги.

Нетните чуждестранни активи са паднали до 1,53 трилиона риала (407 милиарда долара) след увеличения през май и юни, според месечния доклад на централната банка от понеделник. Това е най-резкият спад от дълбините на пандемията, когато приходите от петрол потънаха и кралството бръкна дълбоко в резервите, за да финансира залозите за възстановяване на американските акции.

Страната променя инвестиционната си стратегия през последните няколко години от запазването на повечето си чуждестранни активи в централната банка, докато трупа стотици милиарди долари в държавни фондове, включително Фонда за публични инвестиции (PIF) и Фонда за национално развитие (NDF).

Усвояването „е част от по-широка структурна промяна в начина, по който се управляват суверенните активи в кралството, като повече активи се държат в PIF“, каза Карла Слим, икономист от Standard Chartered Plc. Спадът в активите се материализира „изцяло чрез валутни депозити в чужбина, като другите компоненти на резервните активи остават като цяло стабилни“.

Резервите сега са на най-ниското ниво от края на 2009 г., тъй като кралството намалява производството на петрол в опит да подкрепи цените.

Въпреки че кралството събра огромни печалби миналата година, тъй като цените на петрола бяха средно близо 100 долара за барел, малка част от неочакваните приходи достигнаха активите на централната банка. Неговите депозити в чужбина са намалели с около 15 милиарда долара през юли до малко над 94 милиарда долара, което представлява по-голямата част от общото намаление.

Министерството на финансите на Саудитска Арабия заяви, че ще използва поне част от миналогодишния излишък, за да възстанови резервите, държани в централната банка, но сега те са с около 30 милиарда долара по-ниски, отколкото в началото на годината.

Скорошно подобрение?

„Позицията на нетните чуждестранни активи трябва да се подобри през септември, особено когато пристигне първото разпределение на дивидент, свързано с резултатите“ от Aramco, каза Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank PJSC.

Спадът през юли беше най-големият, откакто правителството прехвърли 40 милиарда долара в своя инвестиционен фонд от централната банка, за да инвестира в чужбина, когато глобалната пандемия причини хаос на световните пазари. Запасите вече са намалели с близо 45% след достигането на своя връх през август 2014 г.

Усилието на кралството през тази година да подкрепи цените на суровия петрол с ограничаване на производството го остави с много по-малки приходи от продажби на петрол в чужбина. След неочакваната печалба от петрола от миналата година, Саудитска Арабия е изложена на риск отново да има бюджетен дефицит след първия си излишък от почти десетилетие.

По-рано тази година най-големият износител на суров петрол в света заяви, че ще ограничи доставките на петрол и ще изпомпва около 9 милиона барела на ден. Оттогава намаляването на производството беше удължено до края на септември, което повишава риска от икономическо свиване тази година.

Длъжностни лица казаха миналата година, че кралството планира да задържи излишните приходи от петрол и няма да харчи парите, докато не възстанови запасите, изчерпани през годините на ниски цени на петрола.

Резервите са от ключово значение за поддържане на доверието във фиксирания долар на кралството. 12-месечният форуърден окончателен лихвен процент на риала беше малко променен в понеделник, оставайки малко по-слаб от фиксирания 3,75, но предполага, че търговците виждат валутната връзка като стабилна.

„Не виждаме предизвикателство пред обвързването – може би само някои въпроси, свързани с управлението, за това къде са активите и как са разположени“, каза Мохиедин Кронфол, базиран в Дубай главен инвестиционен директор за Близкия изток и Северна Африка за активи с фиксиран доход във Franklin Templeton. „Те все още имат излишъци по текущата сметка и натрупват доларови активи.“