Макрон дава най-добрия шанс на Марин Льо Пен и тя го изпуска

Льо Пен се насочва към левите избиратели, които биха могли да държат ключа към нова нейна кандидатура за президент. Но старите проблеми, които преследваха кариерата ѝ, не искат да изчезнат

14:04 | 3 юни 2023
Автор: Аня Нусбаум
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Еманюел Макрон даде на крайнодесния си съперник Марин Льо Пен най-добрия шанс досега да затвърди позицията си в центъра на френската политика, но тя не успява да се възползва.

Съветниците на Льо Пен определиха вълната от гняв, отприщена от пенсионната реформа на Макрон, като момента, в който 54-годишната може да консолидира репутацията си на сериозна алтернатива на технократичния елитизъм на президента.

Те изготвиха планове за представяне на политическите идеи на своята партия в Националното събрание и за успокояване на левите избиратели, които биха могли да държат ключа към нова нейна кандидатура за президент. Но старите проблеми, които преследваха кариерата ѝ, не искат да изчезнат.

През последните седмици тя трябваше да обяснява за пореден път връзките си с насилствени екстремисти и се сблъска с нови въпроси относно предишното си одобрение на Владимир Путин, беше пренебрегвана от международните съюзници, които биха могли да ѝ придадат доверие, и видя появата на нов съперник отляво, който може да улови вниманието на разочарованите гласоподаватели – всичко това кулминира в подновена атака срещу нейните политики.

„Тази партия не е предложила нито едно решение за притесненията на хората“, каза министърът на финансите Бруно Льо Мер, потенциален президентски наследник на Макрон, пред радио France Inter. „Те искаха да излязат от еврото: еврото ни спаси от Covid кризата. Те искаха съюз с Русия: Русия нападна Украйна. Те предложиха намаляване на ДДС: Това е напълно неефективно."

Междувременно популярността на Льо Пен се спря на 37%, според проучване на Ifop за Paris Match и Sud Radio, което не показва напредък от нивото, на което тя беше през декември, преди Макрон да изложи подробностите за плана си да намали пенсионните права на френските гласоподаватели.

Поредният набор от проблеми на Льо Пен попадна в остър фокус миналата седмица.

Тя избра да се яви пред парламентарна комисия, разглеждаща чуждестранна намеса в политиката и бизнеса в опит да пренастрои разказа за миналите си връзки с Русия. Льо Пен започна войнствено, настоявайки, че целият френски естаблишмънт е бил съпричастен към аргументите на Путин дори след като той завзе Крим през 2014 г.

Но след три часа разпит тя ставаше все по-разтревожена. Тя не можеше да даде подробности за пътуването на депутат от партията ѝ "Национален съюз" до Русия през 2020 г., не можеше да обясни твърденията, че финансирането ѝ на изборите е свързано с Кремъл, и не можеше да обясни защо на нейната партия е даден щедър график за погасяване на заем от чешко-руска банка от 2014 г.

И за да се усложни проблемът, разследване на Le Monde показа, че нейната партия все още има договорни връзки в Брюксел с насилствена ултрадясна студентска група.

Това разследване съживи спомените за открито расисткото въплъщение на френското националистическо движение, което беше основано от нейния баща през 70-те години. Тя също беше изправена пред обвинения, че нейни сътрудници са се присъединили към неонацистки марш в Париж.

Льо Пен категорично отрече да е близка до ултрадесните, твърдейки, че е прекъснала връзките с някои от бившите си сътрудници и каза, че правителството на Макрон е трябвало да забрани шествието, което тя нарече непоносимо.

Другаде в Европа Джорджия Мелони успешно изпълни обръщането на посоката, което Льо Пен се опитва да направи.

Мелони спечели изборите в Италия миналата година, след като преформулира крайнодясното си движение, за да комбинира хардлайнерски консервативни възгледи по социални въпроси като ЛГБТК семействата и имиграцията с по-ортодоксална икономическа политика. Европейски дипломат, пожелал анонимност, каза, че нейният подход към Европейския съюз е направил крайната десница да изглежда все по-отговорна и приемлива.

Но Мелони не е готова да подкрепи Льо Пен – въпреки собствения ѝ спор с Макрон.

Новият президент на партията на Льо Пен Джордан Бардела пътува до Рим през април и не се срещна с никого от екипа на Мелони. Неговият говорител каза, че това е било планирано, тъй като партньорът на "Национален съюз" в Италия е по-малка националистическа група, Лигата.

Гняв за пенсии

Разбира се, Льо Пен има място във френската политика, след като два пъти достигна до балотаж за президентски избори срещу Макрон, и има признаци, че гневът към президента прави някои хора по-възприемчиви към националистите, а други по-малко вероятно да гласуват, просто за да я блокират.

По време на протест на Деня на труда срещу Макрон в Монбар в източна Франция пенсионираната социалноосигурителна служителка Франсоаз Ласал каза, че ѝ е писнало от президента, след като го подкрепи два пъти, за да не допусне Льо Пен на власт.

„Той се държи с нас като с измет“, каза тя. „Не мога повече. Ако искат русата дама да спечели властта, така да бъде."

Откакто пое кормилото на партията на баща си през 2011 г., Льо Пен настоя повече за социалните грижи и необходимостта да се ухажват скромните гласоподаватели, разочаровани от левицата, след като социалистите бяха почти заличени от възхода на Макрон.

„Макрон каза, че ако правителството му не отговори на опасенията на французите, те няма да могат да блокират "Национален съюз“, каза Льо Пен в скорошно интервю за Sud Radio. „Това ми се струва очевидно: ако в нашата страна нямаше несигурност, ако заплатите бяха достатъчно високи, за да се живее, ако обществените услуги работеха, ако индустрията ни процъфтяваше, да, разбира се, дори аз щях да отида за риба.“

За да се възползва от спора за пенсиите, тя обещава да позволи на хората, които са започнали работа рано, да се пенсионират на 60 години, ако са работили 40 години, мярка, която ще обхване повече нископлатени работници и тези от индустрията.

„Смятам я за интелигентен политически противник“, каза пред Bloomberg крайнолевият депутат Франсоа Руфин. „Сега тя принадлежи към партия от хора, които мислят. Това е сила, с която трябва да се съобразим."

Потенциални съперници

Но потенциалните съперници на изборите през 2027 г. като Руфин също подбират елементи от нейната реторика, за да представят своя аргумент пред избирателите. Повтаряйки твърденията на Льо Пен, че е смекчила позицията си, Руфин се нарича "социалдемократ" и сила на "реда и стабилността" в контраст с месеците на пенсионни вълнения. Анкета на Ifop сред 1020 души тази седмица за Paris Match показа, че той е харесван от левицата, включително 73% от социалистите и две трети от Зелените.

Руфин призна известно припокриване между електората, към който се насочва, и този на Льо Пен, но твърди, че тя ще падне, когато се сблъска с по-прагматична кампания.

„Ако разгледате внимателно нейната програма, тя не дава отговори за труда, краткосрочните договори, стажовете, справедливите заплати, екологията или демокрацията“, каза той. "Доста празно е."