Петролът задържа спада след сигнали за слабо търсене преди срещата на ОПЕК+

West Texas Intermediate се търгува под $70 за барел, след като се установи с 4,4% по-ниско във вторник

09:30 | 31 май 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът отбеляза най-големия си спад от четири седмици поради признаци на по-слабо търсене и достатъчно предлагане преди предстоящата среща на ОПЕК+.

West Texas Intermediate се търгува под $70 за барел, след като се установи с 4,4% по-ниско във вторник от затварянето в петък. Производствената дейност в Китай показа нови признаци на отслабване през май, което засили опасенията относно перспективите за търсенето от страна на най-големия вносител на суров петрол в света. Признаците за голямо предлагане се отразяват в спреда между фючърсите за WTI и Brent.

„Пазарите са притеснени, че търсенето на суровини в Китай отслабва по-бързо от очакваното“, каза Вивек Дхар, директор по изследванията на минните и енергийните суровини в Commonwealth Bank of Australia. „Възгледите, че ОПЕК+ може да не намали производството на петрол“ също натежаха на цените, добави той.

ОПЕК+ трябва да се срещне през уикенда, за да обсъди политиката на групата за добива, а наблюдателите на пазара очакват коалицията да запази доставките непроменени. Според Standard Chartered Plc фундаменталните показатели не подкрепят аргументите за ограничения, но слабата макроикономическа среда го прави. RBC Capital Markets LLC също каза, че може да се обмисли „леко намаляване“.

Петролът се понижи с около 14% тази година, тъй като слабото икономическо възстановяване на Китай и по-строгата парична политика от страна на Федералния резерв натежаха върху перспективите за търсенето. Съвсем наскоро опасенията около тавана на дълга на САЩ добавиха към мечите настроения, въпреки че има признаци за възможно разрешаване.

Бързият спред за WTI и Brent - разликата между двата най-близки договора - се задържа в контанго, когато по-близките фючърси се търгуват с отстъпки спрямо по-дългосрочните.