Европейските банки твърдят, че са обратно в играта, но защо никой не купува акциите им

Те страдат от липса на доверие, което все още не успяват да възстановят

20:15 | 25 май 2023
Обновен: 07:34 | 26 май 2023
Автор:  Стивън Арънс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

PacWest Bancorp загуби 1 млрд. долара за едно тримесечие, акциите ѝ поевтиняха с 89% за два месеца и продава активи, за да укрепи доверието към себе си. Deutsche Bank AG току-що отбеляза най-печелившите си 12 месеца от 2007 г. насам.

Акциите на PacWest все още се търгуват с по-висока премия от двете банки.

Разликата в оценката на германския кредитор, който отчете най-печелившата си година от 2007 г. насам, е типичен пример за предизвикателството, пред което са изправени много големи европейски банки. Въпреки че до голяма степен са избегнали проблемите, които накараха акционерите на американските банки да се втурнат към изхода, инвеститорите все още не ги купуват.

"Не сме доволни от цената на акциите си", заяви главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Севинг на годишното общо събрание на фирмата във Франкфурт миналата седмица, като обеща да "направи повече, за да убеди пазара в нашите предимства".

Разочарованието се повтаря от ръководителите на банките в целия регион, които трудно успяват да си върнат инвеститорите, въпреки че извличат ползи от повишаването на лихвените проценти и глобалния търговски бум. Фредерик Удеа, който тази седмица се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Societe Generale SA след 15 години, изрази съжаление, че цената на акциите на френската фирма сега е значително по-ниска, отколкото когато той пое поста.


Инвеститорите продължават да пренебрегват Deutsche Bank и цената на акциите ѝ сега е по-ниска, отколкото когато Севинг пое поста..

Подобна е ситуацията и при Севинг. Той пое ръководния пост преди малко повече от пет години, когато Deutsche Bank AG беше в тежка криза на доверието. Той съкрати хиляди служители, пренасочи вниманието си към историческите предимства на банката и възстанови рентабилността и ръста на приходите. Въпреки това акциите на банката все още се търгуват с около 15% под нивото, на което бяха, когато той пое поста.

Това оценява най-голямата германска банка на около една трета от материалния капитал в счетоводните ѝ книги. PacWest, въпреки проблемите си, се търгува на стойност около 40%.

Подобна е картината и при други европейски банки. През последните години много от тях бяха подложени на болезнени реорганизации. Освен това те до голяма степен избегнаха разпространението на банковата криза в САЩ, като разполагат с по-високи капиталови буфери от всякога и излизат добре от първите кръгове на тазгодишните стрес тестове. Въпреки това акциите им продължават да се търгуват с отстъпка спрямо балансовата им стойност, докато много от големите им американски колеги се търгуват с премия.

Част от колебанията на инвеститорите могат да се обяснят с традиционната предпазливост, натрупана през последното десетилетие. Банковата индустрия в Европа е всеизвестно фрагментирана в сравнение с огромния пазар в САЩ, което представлява структурна пречка за по-висока печалба.


Европейските банки все още са прекалено евтини въпреки високите лихви и по-голямата печалба

Години на отрицателни лихвени проценти, които осезаемо понижиха рентабилността, строги регулации, ограничаване на плащанията на акционерите по време на пандемията и скъпоструващи преструктурирания също са пресни в паметта. Много американски банки изпълниха значителни планове за обратно изкупуване на акции и за увеличаване на дивидентите, като сега конкурентите им от ЕС започват да ги догонват. Някои инвеститори в европейски банки все още търпят сериозни загуби от залози, които се оказаха твърде ранни.

В Credit Suisse Group AG акционерите бяха сериозно засегнати при спасяването в края на март, а инвеститорите в хибридния ѝ дълг бяха напълно изтрити. Сделката, организирана от правителството, накара големите инвеститори от Близкия изток да се опасяват от банкови акции, след като само няколко месеца по-рано някои от тях бяха вложили големи суми в Credit Suisse.

Миналата година двама от най-големите институционални акционери напуснаха Deutsche Bank, когато Cerberus Capital Management и Capital Group намалиха дяловете си. И въпреки обрата в ситуацията, кредиторът остава уязвим на пристъпи на нервност от страна на инвеститорите.
Акциите на банката се сринаха с 15% на 24 март, когато почти пълният крах на Credit Suisse се отрази на пазарите, събуждайки отново страховете, които Севинг и неговите заместници отдавна се опитват да прекратят завинаги. По-късно регулаторните органи посочиха една сделка със суапове за кредитно неизпълнение, за която подозират, че е подхранила разпродажбата.

"Надявам се, че това, което някои наричат "мускулна памет", ще избледнее на пазара", заяви главният финансов директор Джеймс фон Молтке миналия месец, когато беше попитан за събитието.

Сега анализаторите почти единодушно виждат в европейските банки възможност. Според данни, събрани от Bloomberg, петте най-големи банкови акции в ЕС имат 93 препоръки за покупка в сравнение със само 6 предложения за продажба. Но убеждаването на инвеститорите може да отнеме повече време.
"В края на краищата си тръгвам само с едно разочарование - цената на акциите и неуспехът да получа подкрепата на пазара", заяви Удеа в интервю за френския вестник Le Monde през последната седмица от мандата си.