Серията проблеми в Binance ѝ струват депозити за над $2 милиарда

В няколко бурни дни крипто гигантът повиши таксите, пострада от проблеми със софтуера и бе изправен пред съда от регулаторите в САЩ

11:22 | 29 март 2023
Обновен: 11:55 | 29 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В понеделник Комисията за търговия със суровинни фючърси (CFTC) заведе дело срещу Binance, твърдейки, че борсата работи незаконно в САЩ и нарушава правилата, предназначени да предотвратят незаконна финансова дейност. Миналата седмица Binance обяви, че отново ще начислява такси за спот търговия с биткойни, след като ги намали до нула миналото лято. Освен това трябваше временно да спре спот търговията за часове, докато поправи софтуерна грешка.

Към понеделник вечерта Binance е претърпяла нетни изходящи потоци от $2,1 милиарда в блокчейна Ethereum за седем дни, според доставчика на крипто данни Nansen. Като цяло Binance държи 63,2 милиарда долара в публично оповестените портфейли на борсата, показват данните на Nansen.

„Темпото на тегления е повишено в сравнение с нормалната активност и се увеличи след съобщението на CFTC“, каза Андрю Търман, анализатор в Nansen в понеделник, цитиран от The Wall Street Journal.

Все пак Binance е претърпявала и по-големи изходящи потоци в миналото от регулаторни ходове. Търман каза, че те са били по-изразени през февруари, след като регулаторите в Ню Йорк обявиха забраната върху новото емитиране на стейбълкойн BUSD с марка Binance, преминавайки 1 милиард долара на всеки 24 часа в своя пик. Токенът, третият по големина стейбълкойн в света, отбеляза загуба на пазарната си стойност с повече от половината тази година.

Решението на Binance да върне таксите за търговия вероятно е допринесло за спад в спот пазарния му дял, казват анализатори.

Спот пазарният дял на борсата падна до минимум от 30% на 24 март от 57% в началото на месеца, според CryptoCompare. По-голямата част от търговския обем на Binance беше с нулева такса, докато борсата не добави обратно таксите, според Kaiko, доставчик на данни за цифрови активи.

„Таксите са изключително важни“, каза Джон Куарнстром, портфолио мениджър в крипто хедж фонда Iceberg Capital. „Като цяло ще взема решение да търгувам на борса преди всичко от нейния попечителски аспект; второто със сигурност са таксите.“

Binance запази своя пазарен дял от 66% за пазара на крипто деривати към 24 март, според CryptoCompare.

В друг признак на проблеми за крипто гиганта, федерален съдия във вторник блокира Binance.US, американския филиал на Binance, да изкупи клиентските сметки на Voyager Digital от фалит, докато федералните власти оспорват сделката.

Инвеститори и анализатори следят за повече регулаторни действия срещу Binance през следващите месеци в САЩ и потенциално други юрисдикции. Главният стратегически директор на фирмата каза пред The Wall Street Journal миналия месец, че Binance очаква да плати парични глоби, за да уреди съществуващите регулаторни и правоприлагащи разследвания на бизнеса на САЩ.

„Ръката на американските агенции е много дълга“, каза Крис Пъркинс, президент на фирмата за крипто рисков CoinFund и член на Консултативния комитет за глобалния пазар на CFTC.

Продължаващите усилия на Binance да избегне правилата на САЩ и да позволи на американците да използват неговата офшорна крипто борса е част от „продължаваща измама“, каза във вторник председателят на CFTC Ростин Бенам.

Говорейки по CNBC, Бенам каза, че Binance умишлено избягва изискванията за регистрация на CFTC, като инструктира клиенти как да се свържат с борсата, без да разкрива местоположението им в САЩ. Binance никога не се е регистрирала в CFTC, така че не е била законно упълномощен да предлага крипто деривати на американски търговци, каза регулаторната агенция.

„Това беше продължаваща измама, датираща от 2019 г., продължаващо нарушение на Закона за стоковата борса“, каза Бенам пред CNBC. „Това изглеждаше като доста ясен случай на укриване и нещо, с което трябваше да се намесим агресивно и да го направим възможно най-бързо.“

Говорител на CFTC каза, че Бенам „говори като цяло на по-широка аудитория за това какво представлява случаят с Binance, по същество измамна дейност“. Но агенцията не е обвинила Binance или нейните ръководители в измама, както е определено от закона, който CFTC прилага.

Binance заяви, че е положила усилия да работи законно в САЩ, включително създаване на филиал, Binance.US, който предлага намалено меню от крипто продукти за американските потребители.

Основателят на Binance Чанпенг Жао каза, че жалбата на CFTC е „неочаквана и разочароваща“, добавяйки, че Binance „работи в сътрудничество с CFTC повече от две години“.

Някои инвеститори се отдръпнаха от Binance, страхувайки се от вида банкови бягства, които повалиха крипто борсата FTX и други платформи за кредитиране миналата година.

Франсоа Клюзо, ръководител на търговията във фирмата за създаване на крипто пазари Flowdesk, каза, че фирмата е намалила експозицията си към Binance от петък.

„Винаги се опитваме да поддържаме минимални средства на борсите, но сега сме ги намалили още повече“, каза Клюзо. „Имахме ужасна година заради FTX и никой не иска да поеме този риск отново.“