Alibaba се разцепва и целият технологичен сектор в Китай може да я последва

Китайският лидер в онлайн търговията изненада пазарите, като обяви във вторник плановете си да раздели своята империя на стойност 220 милиарда долара на шест единици

08:56 | 29 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разделянето на Alibaba Group Holding Ltd. може да послужи като модел за преструктуриране на целия технологичен сектор в Китай: разтърсване, което постига целта на Пекин да овладее технологичните титани на страната, като същевременно отключи потенциално милиарди долари в задържана стойност на акционерите.

Китайският лидер в онлайн търговията изненада пазарите, като обяви във вторник плановете си да раздели своята империя на стойност 220 милиарда долара на шест единици, които индивидуално ще набират средства и ще проучват първични публични предлагания. При извършването на най-големия основен ремонт в своята история, Alibaba успява да се справи с две цели, които са убягнали на много от неговите съперници - успокояване както на правителство, недоверчиво към Big Tech, така и на инвеститори, травматизирани от продължилата години регулаторна репресия.

Акциите на компанията скочиха с над 16% в Хонконг, малко повече, отколкото успя в Ню Йорк, добавяйки повече от 30 милиарда долара към пазарната си стойност. Съперниците, включително Tencent Holdings Ltd., също скочиха, поради очакването, че колегите на Alibaba може да проучат подобни действия в разхлабен регулаторен режим.

Преминаването към структура на холдингова компания е рядкост за големите китайски технологични фирми и може да представлява шаблон за конкуренти като оператора на WeChat Tencent. Администрацията на Си Дзинпин отдавна критикува влиянието на онлайн платформите, притеснена, че концентрирането на власт и данни сред няколко технологични компании потиска иновациите и застрашава хватката на партията върху властта. Alibaba и Tencent инвестираха в стотици стартиращи фирми през годините, като често помагаха за оформянето на цели сегменти на потребителския интернет от превоз до доставка на хранителни стоки.

Преструктурирането на Alibaba бележи отклонение от традиционното предпочитание на интернет компанията да държи повечето си операции под един покрив, управлявайки всичко от супермаркети до центрове за данни под основния чадър на Alibaba. Децентрализирането на бизнес направленията и правомощията за вземане на решения на компанията е насочено към една от основните цели на Пекин по време на мащабните репресии. Друг ключов приоритет е ускореният растеж след години на ограничения заради политиката на нулев Covid, които потиснаха активността в световната икономика номер 2.

„За Пекин това е отговор на загрижеността относно злоупотребата с монополна власт от интернет гиганти“, пишат анализаторите на Evercore ISI Нео Уанг и Джин Уанг. „Разделянето може също да послужи като шаблон за колегите на Alibaba, но не очакваме скорошен подобен ход.“

Съобщението на Alibaba във вторник съвпадна със завръщането на нейния съосновател милиардер Джак Ма в Китай след повече от година в чужбина. Това предизвика спекулации, че правителството най-накрая сваля оковите от едно от най-известните корпоративни имена в страната – преди да освободи други ъгли на частния сектор, за да се опита да подмлади страна, разбита от години на наказателни пандемични ограничения.

Това също е силен сигнал, че Alibaba е готова да привлече инвеститори и публични пазари, след като натиска на администрацията на Си Дзинпин върху интернет сектора унищожи повече от 500 милиарда долара от нейната стойност. Основният ремонт във вторник освобождава основните подразделения на Alibaba от електронната търговия и медиите до облачни услуги, за да работят с много по-голяма автономност, полагайки основата за бъдещи отделяния и пазарни дебюти.

Спредовете на доларовите облигации на Alibaba се затегнаха с около 1 до 5 базисни пункта в сряда сутринта, според търговците на кредити, незначителна печалба предвид вече силния кредитен рейтинг на компанията. Morgan Stanley изчислява, че групата Alibaba сега може да струва общо 530 милиарда долара.

„Пекин не е променил никаква бизнес линия на Alibaba, което означава, че „бебетата Alibaba“ все още запазват своя пазарен дял в съответните области, включително монополна власт в онлайн търговията на дребно“, пишат анализаторите на Evercore.

Отвъд вътрешната политика, банкери и инвеститори аплодираха този ход. Корпоративните разделяния често генерират стойност за акционерите, като фокусират вниманието върху доходоносни бизнеси, отделени от компанията-майка, или могат да подобрят части от компанията, като оставят настрана губещите подразделения. Анализаторите на Bernstein, включително Робин Джу, казаха, че бизнес единиците на Alibaba могат да струват много повече от компанията като цяло. Те изчисляват, че акциите на Alibaba биха могли да струват до 164 долара всяка според сумата от анализа на частите, в сравнение с цена на затваряне от 86,12 долара преди обявяването.

„Alibaba казва на пазара, че пропуска нещо“, каза Джонатан Пайнс, водещ портфолио мениджър за Азия във Federated Hermes. „Причината, поради която цената на акциите се покачи, е както защото там наистина има стойност, така и защото компанията сигнализира, че иска тази стойност да бъде призната – че е на страната на акционерите.“

От шестте нови подразделения, разрастващият се облачен бизнес привлече голямо внимание на инвеститорите. Главният изпълнителен директор на групата Даниел Джан ще оглави подразделението за облачно разузнаване на Alibaba, знак за нарастващата роля, която изкуственият интелект ще играе в портфолиото на лидера в електронната търговия в дългосрочен план.

Бизнесът, известен в Китай като Aliyun, разполага със своето подобно на Slack приложение Dingtalk и предоставя облачни изчисления и услуги за обработка на данни по целия свят. Роден от необходимостта от изчислителна мощност за поддържане на масивната електронна търговия на Alibaba, той води в Азия пред конкуренти като Amazon Web Services и Azure на Microsoft Corp., според уебсайта му.

Подразделението постоянно е било най-бързо развиващото се на Alibaba и сега води усилията за разработване на технологии като генеративните AI услуги, които завладяха индустрията след въвеждането през ноември на ChatGPT на OpenAI.

„Има части, чието развитие регулаторът иска да види повече от други. Облачните услуги например вероятно са първите, който ще получат публично финансиране, докато някои други, които не помагат за цифровизацията на икономиката, ще получат по-нисък приоритет“, каза Янг Вей, мениджър на фондове в Longwin Investment Management Co.

Анализаторите също така следят Cainiao - логистичният бизнес, който е в основата на онлайн търговските операции на Alibaba - както и звеното за услуги по заявка, което помещава операции като подразделението за доставка на храна Ele.me, което се конкурира с по-големия конкурент Meituan.

„Особено за бизнеса в облака и Cainiao, като и двата показаха способността си да генерират печалба, те по-вероятно ще преследват независими първични публични предлагания“, каза Шон Янг, управляващ директор в Blue Lotus Capital Advisors.

Alibaba имаше предишен успех със спинофи. Тя се отдели от Alipay през 2010 г., непопулярен ход по онова време, който все пак доведе до създаването на Ant Group Co. Филиалът за финтех, контролиран от Ма, беше на ръба да проведе най-голямото IPO в света, преди Пекин да спре сделката, и каза ще обмисли повторно пускане на пазара.

Някои анализатори спекулираха, че ходът на Alibaba може да проправи пътя за нейния гигантски финтех филиал да я последва, въпреки че двете компании работят независимо и автономно.

„Предполагам, че топлият попътен вятър от политиката продължава да духа“, каза Сядонг Бао, фонд мениджър в Edmond de Rothschild Asset Management. „Заедно с вчерашното заглавие на Джак Ма и днешните новини за предприемачите от частния сектор, тези промени във възприятието трябва да помогнат на пазара да потвърди, че Китай е пренасочен към растеж.“