В САЩ обмислят гарантиране на всички банкови депозити при задълбочаване на кризата

Министерството на финансите проучва дали федералните регулатори имат достатъчно правомощия, за да гарантират временно депозити, по-големи от сегашния лимит от $250 хил., без съгласието на Конгреса

11:31 | 21 март 2023
Автор: Салеха Мохсин, Шридхар Натараджан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските власти проучват начини, по които биха могли временно да разширят обхвата на Федералния орган за гарантиране на депозитите до всички депозити - стъпка, за която се бори коалиция от банки, твърдяща, че това е необходимо, за да се предотврати потенциална финансова криза.

Според хора, запознати с разговорите, служителите на Министерството на финансите проучват дали федералните регулатори имат достатъчно извънредни правомощия, за да гарантират временно депозити, по-големи от сегашния лимит от 250 000 долара за повечето сметки, без официално съгласие от дълбоко разделения Конгрес.

Властите все още не смятат, че подобен ход е необходим, особено след като регулаторите предприеха стъпки този месец, за да помогнат на банките да се справят с евентуални искания за теглене на средства, казаха хората, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като разговорите са поверителни. Въпреки това те разработват стратегия, за да се погрижат за това, ако ситуацията се влоши.

"Ще използваме инструментите, с които разполагаме, за да подкрепим обществените банки", заяви говорителят на Белия дом Майкъл Кикукава, без да отговори директно на въпроса дали се проучва тази мярка. "Откакто нашата администрация и регулаторните органи предприеха решителни действия през миналия уикенд, видяхме, че депозитите в регионалните банки в цялата страна се стабилизират, а в някои случаи отливът на средства леко се обърна."

Все пак задкулисните обсъждания показват, че в коридорите на властта във Вашингтон има опасения, тъй като средните банки призовават за по-широка правителствена намеса, след като трима кредитори се сринаха този месец, когато незастраховани вложители изтеглиха парите си, и след като четвърта фирма се бори да избегне подобна съдба. Акциите на тази банка, First Republic Bank, се сринаха с още 47% в понеделник, докато лидерите в бранша се опитваха да намерят начин да укрепят финансите на компанията.

Една от обсъжданите правни рамки за разширяване на обхвата на гаранцията на FDIC би използвала правомощията на Министерството на финансите да предприема спешни действия и да се опира на Фонда за стабилност на валутния пазар, казаха запознатите. 

Този фонд обикновено се използва за покупка или продажба на валути и за осигуряване на финансиране на чуждестранни правителства. Но фондът, създаден през 30-те години на миналия век, през последните години се използва като резервен механизъм за спешно кредитиране от страна на Фед. Това е единствената банка с пари, която е под пълната власт на министъра на финансите, а другите разходи и финансиране са под юрисдикцията на Конгреса.

"Благодарение на решителните неотдавнашни действия ситуацията се стабилизира, потоците от депозити се подобряват и американците могат да имат увереност в сигурността на своите депозити", се казва в изявление на говорител на Министерството на финансите.

Представители на FDIC и Фед отказаха коментар. Администрацията и независимите регулатори се борят с първата банкова криза след приемането през 2010 г. на Закона Дод-Франк, който представлява мащабна реорганизация на финансовата регулаторна система.

"Опасен прецедент"
Коалицията на американските банки със среден размер, която включва банки с активи до 100 млрд. долара, призова регулаторите да премахнат сегашния таван на депозитното обезпечение, според писмо от 17 март, видяно от Bloomberg. Организацията изрази загриженост, че ако друг регионален кредитор фалира, повече вложители ще прехвърлят парите си в най-големите банки в страната, независимо от състоянието на по-малките им конкуренти.

Докато някои законодатели, включително републиканци, заявиха, че обмислят промени в сегашния таван на финансовата гаранция на FDIC от 250 000 долара, редица консерватори в Камарата на представителите се обявиха против 100% гаранция.

"Всяка универсална гаранция за всички банкови депозити, независимо дали е имплицитна или експлицитна, утвърждава опасен прецедент, който просто насърчава бъдещо безотговорно поведение, за което трябва да плащат тези, които не са замесени и са спазвали правилата", се казва в изявление на фракцията на свободата в Камарата на представителите.