Банка "Ротшилд" става частна в сделка за 4 милиарда долара

Сред многото си други роли, банката, известна днес като Rothschild & Co., помогна за финансирането на победата на херцога на Уелингтън над Наполеон през 1815 г. в битката при Ватерло.

09:01 | 7 февруари 2023
Автор: Александър Раджбхандари
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Семейство Ротшилд планира да направи едноименната си френска банка частна в сделка, която я оценява на около 3,7 милиарда евро, слагайки край на десетилетия публична собственост на едно от най-известните имена в световните финанси.

Холдинговата компания на семейството, Concordia, планира да подаде търгово предложение за акциите на Rothschild & Co на 48 евро за брой, премия от 19% над цената на затваряне в петък, според изявление в понеделник. Холдингът вече притежава 38,9% от акциите на фирмата и 47,5% от правата на глас.

Акциите на банката поскъпнаха със 17% в понеделник сутрин по време на търговията в Париж.

„Никой от бизнесите на групата не се нуждае от достъп до капитал от публичните пазари на акции“, се казва в изявлението на Concordia. „Освен това, всеки от бизнесите се оценява по-добре въз основа на тяхното дългосрочно представяне, а не на краткосрочни печалби. Това прави частната собственост на групата по-подходяща от публичната регистрация.“

Предложението идва три месеца след като Евелин де Ротшилд, бивш ръководител на британския клон на банковата група, почина на 91 години. Евелин и братовчед му Дейвид де Ротшилд, който ръководеше френския клон, обединиха двата клона в ход, който се разглежда като ключова стъпка за запазване на конкурентоспособността с много по-млади, но и по-големи, мултинационални банки.

Днес Rothschild & Co. се ръководи от Александър де Ротшилд, синът на Дейвид. Базираната в Париж фирма разширява присъствието си в САЩ през последните години и се представи сравнително добре въпреки неотдавнашния спад на пазара за консултации по сделки. Фирмата се класира на 6-то място в света по брой сливания и придобивания, консултирани за миналата година, според данни, събрани от Bloomberg.

Кредиторът възнамерява да предложи дивидент от 1,4 евро на акционерите на следващото си годишно общо събрание на 25 май. Фирмата ще предложи също изключителен дивидент от 8 евро, ако Concordia реши да подаде офертата си. Цената на офертата ще бъде коригирана надолу с тези суми.

Concordia, която в момента е в напреднали преговори с инвеститори и банки за финализиране на финансирането на сделката, възнамерява да подаде офертата си до края на първата половина на 2023 г.

Фирмата на Ротшилд е основана от Майер Амшел, който започва да купува и продава стари монети в гето във Франкфурт. В началото на 1800 г. той изпраща петимата си сина да създадат бази на Ротшилд в Лондон, Париж, Неапол, Виена и Франкфурт. Сред многото си други роли, банката, известна днес като Rothschild & Co., помогна за финансирането на победата на херцога на Уелингтън над Наполеон през 1815 г. в битката при Ватерло.

Името Ротшилд е център на спорове между клоновете на семейството от години. През 2018 г. фирмата уреди дълготрайно несъгласие с мениджъра на богатството Edmond de Rothschild (Suisse) SA, който се управлява от различен клон на семейството, относно използването на името. Като част от тази сделка двете компании се споразумяха да отменят своите кръстосани дялови участия.