Криптокражбите нарастват до 3,8 трлн. долара след хакерски атаки от Северна Корея

Хакерски групи, свързвани със Северна Корея, са откраднали около 1,7 милиарда долара през 2022 г.

08:45 | 2 февруари 2023
Обновен: 08:49 | 2 февруари 2023
Автор: Джеф Стоун
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Крадци са откраднали криптовалута на рекордна стойност от 3,8 милиарда долара през 2022 г., съобщава Bloomberg. Санкциите срещу Северна Корея доведоха до скок на предполагаемите хакерски атаки от азиатската нация.

Общите криптозагуби нарастват от 3,3 милиарда долара през 2021 г., посочва фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis в доклад, публикуван в сряда. Според компанията хакерски групи, които американски служители са свързали с правителството на Северна Корея, са откраднали около 1,7 милиарда долара през 2022 г. - повече от 400-те милиона долара, откраднати пред 2021 г. 

Севернокорейските хакери са увеличили фокуса си върху сектора на криптовалутите като средство за увеличаване на приходите в условията на международни санкции според американски служители. Измамниците са използвали набор от тактики, за да генерират приходи, установяват изследователи.

Ан Нойбергер, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, посочи през юли, че парите, откраднати чрез хакерство, съставляват приблизително една трета от финансирането за програмите на Пхенян за разработване на оръжия.

Криптокражбите достигат

Криптокражбите достигат рекордните 3,8 трлн. долара през 2022 г. след хакерски атаки от Северна Корея. Графика: Bloomberg 

Федералното бюро за разследване на САЩ миналата седмица обвини две севернокорейски киберпрестъпни групи за кражба на 100 милиона долара при обир през юни миналата година в криптоуслугата Harmony Bridge.

Lazarus Group, специализирана хакерска единица, за която ФБР по-рано заяви, че е свързана с Главното разузнавателно бюро на Северна Корея, също е откраднала приблизително 600 милиона долара през март от блокчейн мрежа, свързана с Axie Infinity – популярна видео игра, съобщават американски служители.

Следователите по-късно посочиха, че са възстановили около 30 милиона долара, които са били откраднати от Axie Infinity. Това, според Chainalysis, е първото изземване на средства, откраднати от хакери с връзки към Северна Корея.

„Въпреки че хакерите, свързани със Северна Корея, несъмнено са сложни и представляват значителна заплаха за екосистемата на криптовалутата, способността на правоприлагащите органи и агенциите за национална сигурност да отвърнат на удара нараства“, пише Chainalysis.

От цялата криптовалута, открадната миналата година, 3,1 милиарда долара са взети от протоколи за децентрализирано финансиране или DeFi, посочва Chainalysis. Хакери са използвали трудни за откриване дигитални уязвимости в DeFi инфраструктурата, която е в основата на криптопроекти.